nieuws

Kamer steunt SP: geef 11.000 ‘pardonners’ alsnog een paspoort

Jasper van Dijk

In 2007 is per generaal pardon besloten om een groep van 27.000 mensen een Nederlandse verblijfsvergunning te geven. 11.000 van hen wachten echter nóg steeds op een paspoort. Hun zogenaamde naturalisatie werd met bureaucratische drempels tegengehouden door de regering. De Tweede Kamer heeft vandaag, op initiatief van de SP, daarover nu duidelijk gezegd: genoeg is genoeg. Deze 11.000 mensen moeten per direct een paspoort krijgen. SP-Kamerlid Jasper van Dijk: ‘In februari werd dit voorstel van de SP en CDA al aangenomen. staatssecretaris Broekers-Knol (VVD) wilde toen eerst nieuw onderzoek doen. Maar het is al vier keer onderzocht. Daarom heb ik met het CDA een nieuwe motie ingediend om de eerdere motie per direct uit te voeren. De Tweede Kamer is het daarmee eens. Na 14 jaar verdienen deze mensen eindelijk duidelijkheid.’

Al 14 jaar worden duizenden mensen behandeld als tweederangs burgers. Omdat zij in 2007 geen paspoort kregen, maar wel een verblijfstatus, krijgen zij te maken met allerlei problemen. Bijvoorbeeld met het vinden van werk, het krijgen van een stageplek of het afsluiten van een lening bij de bank. Ook stemmen zit er niet in. De Tweede Kamer maakt daar dankzij het voorstel van Van Dijk een einde aan: ‘Het is onbegrijpelijk dat deze VVD-staatssecretaris deze groep nog langer als tweederangs inwoners wil behandelen. Een eerlijke overheid is een betrouwbare overheid en belofte maakt schuld. Het is tijd dat deze Nederlanders volwaardig behandeld worden en ik ben blij dat we met ons aangenomen voorstel de staatssecretaris geen andere keuze laten dan dit te doen.’


 

Blijf op de hoogte!

Ja, ik wil op de hoogte blijven van belangrijk nieuws en acties van de SP en Lilian Marijnissen.

Betrokken SP'ers