nieuws

De jongeren van de Hoenderloo Groep zijn belazerd

De jeugdzorginstelling de Hoenderloo Groep moest sluiten. Kwetsbare jongeren zijn daarvan de dupe geworden. ‘De ouders, het personeel van de Hoenderloo Groep, en de jongeren. Zij kregen keer op keer de belofte dat het voor de jongeren geregeld zou worden. Beloften van Karel Verweij – de topverdiener van zorggroep Pluryn – die een spoor van ruzie, ontslagen en chaos in zorginstellingen achter heeft gelaten. Beloften van de gemeente Apeldoorn en beloften van deze regering. Ondertussen kwamen jongeren zonder zorg thuis te zitten. Onacceptabel,’ zegt SP-kamerlid Peter Kwint.

Het gaat flink mis in de jeugdzorg. Wachtlijsten nemen toe en organisaties zoals de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Nationale Ombudsman slaan alarm. Gemeenten sloegen al eerder alarm. Er is te veel bezuinigd, en kinderen worden gezien als product om winst mee te maken. Kinderen met ernstige psychische klachten moeten veel te lang wachten voordat ze de juiste zorg krijgen. Kwint: ‘Zorgbedrijf Pluryn wilde cashen op vastgoed en toen moest de Hoenderloo groep sluiten. Het belang van het kind gaat verloren, en het belang van het geld en winst maken staat voorop. Dit systeem is helemaal kapot.’

De SP wil eerlijke zorg. Dat betekent dat de markt uit de zorg wordt gehaald, omdat de zorg geen markt is. Het belang van het kind moet voorop staan. De bezuinigingen op de zorg moeten worden teruggedraaid. En de specialistische jeugdzorg moet weer de verantwoordelijkheid worden van het Rijk. ‘Wat bij de Hoenderloo Groep is gebeurd, mag nooit meer gebeuren,’ aldus Kwint.

Het kabinet gaat wel op aandringen van de SP met alle jongeren die de Hoenderloo Groep moesten verlaten in gesprek om te vragen of ze nu een passende plek hebben gevonden. Als dat niet zo is, dan krijgen ze die alsnog voor de zomer.

Blijf op de hoogte!

Betrokken SP'ers