nieuws

Deals sluiten met witwasbanken riekt naar klassenjustitie

Het Openbaar Ministerie heeft voor 480 miljoen euro geschikt met ABN Amro. De bank wordt ervan verdacht dat het te weinig heeft gedaan om fraude met witwassen te voorkomen. Eerder werd er ook al met de ING bank voor miljoenen geschikt omdat er te weinig controle was waardoor witwassen van geld kon plaatsvinden. SP-Kamerlid Mahir Alkaya ziet een patroon bij de banken, maar ook bij het Openbaar Ministerie dat steeds maar weer grote banken niet voor de rechter wil slepen. Alkaya: ‘Alweer een bank die zijn controletaak heeft verwaarloosd en fout geld heeft witgewassen. Dit keer is het bovendien een bank die deels in staatshanden is! Onbegrijpelijk hoe het zo mis kan gaan, als de regering de grootste aandeelhouder is. Hebben die liggen slapen, of wisten zij hier gewoon van af? De SP roept de minister van Financiën naar de Tweede Kamer om uitleg te geven.’

Wederom kan een grote bank een deal sluiten met het Openbaar Ministerie, waardoor de zaak niet voor een rechter komt. Alkaya vindt dit fout en ziet hierin klassenjustitie: ‘De SP heeft ook vragen over de justitiële afhandeling. Strafbare feiten horen voor de rechter te worden gebracht zodat die er over kan oordelen en straffen op kan leggen. Maar het lijkt er op dat dit anders gaat als de fraude of het witwassen maar ingewikkeld en omvangrijk genoeg is: ABN Amro heeft met het OM onderhandeld over het te betalen bedrag om strafvervolging af te kopen. Dat riekt naar klassenjustitie.’

Volgens Alkaya is het terecht dat er nog wel een strafrechtelijk onderzoek naar individuen loopt: ‘Het kan niet zo zijn dat het zo mis kan gaan, maar dat daar niemand voor verantwoordelijk is.’


 

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers