nieuws

Alkaya: Geen bonus voor baas Air France-KLM

Stop het graaien aan de top! Dat is de boodschap van het vandaag aangenomen voorstel van de SP over KLM. Het kan niet zo zijn dat de topman Topman Ben Smith van de holding Air France-KLM een aandelenbonus van 2 miljoen euro krijgt bovenop zijn reguliere salaris, terwijl er op de werkvloer ontslagen en loonoffers vallen. SP-Kamerlid Mahir Alkaya vroeg de minister van Financiën hierover om opheldering, maar die wilde niet uitsluiten dat de holding in Parijs staatssteun zou krijgen, ook als de topman niet afziet van zijn bonus. Alkaya kreeg steun van de Tweede Kamer voor zijn eis om de buitensporige bonus terug te draaien. Alkaya: 'De Coronacrisis heeft Air France-KLM hard getroffen. Duizenden medewerkers van KLM zijn ontslagen en veel van hun collega’s hebben fikse loonoffers moeten brengen. Het bedrijf leed over 2020 recordverliezen en wordt met miljarden aan staatssteun overeind gehouden. Ondertussen gaat het gegraai aan de top gewoon door. Dat is schandalig en de SP eist dan ook dat de bonus volledig van tafel gaat.'

Als de luchtvaartmaatschappij niet afziet van de bonus kan er wat de SP betreft geen sprake meer zijn van staatssteun aan de holding. Als er toch behoefte blijkt aan meer staatssteun aan KLM, dan zit er nog maar één ding op: Dat is KLM weer nationaliseren. Alkaya: 'Bedrijven die belastinggeld misbruiken voor cadeautjes aan het bestuur moeten worden uitgesloten van staatssteun. Steunmaatregelen die worden bekostigd met belastinggeld zijn bedoeld om banen te behouden, niet om te belanden in de zakken van steenrijke bestuurders. Deze bonus is een middelvinger aan de Nederlandse samenleving en in het bijzonder aan alle mensen in de luchtvaartsector die moeten vrezen voor hun baan.'


 

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers