Rechtshulp ontnomen van slachtoffers toeslagenaffaire

De gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslagaffaire hebben jarenlang ten onrechte geen rechtshulp gekregen. Dat blijkt uit onthullingen van RTL Nieuws. SP-Kamerlid Michiel van Nispen: ‘Dit is een grof schandaal. Advocaten zijn doelbewust tegengewerkt, de toegang tot het recht is voor deze slachtoffers gesaboteerd. Ik wil opheldering over wie hierover heeft besloten. En ik eis dat het ‘zoek-het-zelf-maar-uit-beleid’ van tafel gaat. Iedereen heeft recht op recht.’

De SP maakt zich al langer druk om de toegang tot het recht, het fundament van onze rechtsstaat. Het was SP-Kamerlid Renske Leijten die de omvang van het toeslagenaffaire aan het licht bracht. Duizenden mensen werden vermorzeld door een monsterlijke overheid die hen ten onrechte van fraude beschuldigde en bizarre bedragen terugvorderde. Van Nispen: ‘Nu blijkt dat diezelfde overheid tegelijkertijd ook heeft besloten dat deze mensen geen recht hadden op gesubsidieerde rechtsbijstand, een door de overheid betaalde sociaal advocaat dus. Want mensen konden dit zelf wel oplossen. Dat lijkt een vorm van machtsmisbruik. De bodem van de beerput is dus nog steeds niet bereikt.’

Van Nispen vervolgt: ‘Als mensen hun recht niet kunnen halen, blijft onrecht bestaan. Dat is precies wat hier is gebeurd. Als mensen gewoon fatsoenlijke rechtshulp hadden gekregen, zoals het hoort in een rechtsstaat, dan was dit probleem wellicht eerder aan het licht gekomen en was slachtoffers wellicht veel leed en ellende bespaard gebleven. Dat is de keiharde conclusie.’

Morgen in een debat met de minister voor Rechtsbescherming zal de SP, samen met de ChristenUnie, eisen dat er een onderzoek komt naar dit ‘zoek-het-maar-uit-beleid’. Voortaan moeten mensen weer gewoon rechtshulp krijgen, ook in belastingzaken, dit mag niet meer worden afgewezen met een beroep op zogenaamde ‘zelfredzaamheid’. Ook herhaalt Van Nispen de eis dat sociaal advocaten redelijke vergoedingen moeten krijgen voor hun belangrijke werk. ‘Juist nu blijkt maar weer eens hoe belangrijk het werk van sociaal advocaten is. We moeten de leegloop uit de sociaal advocatuur tegengaan en het afbraakbeleid stoppen. De SP wil een eerlijke overheid waar iedereen zijn recht kan halen, ongeacht de dikte van de portemonnee.’


 

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers