Marijnissen: ‘De overheid moet weer een bondgenoot worden’

De commissie uitvoeringsorganisaties heeft donderdag haar conclusies gepresenteerd. De commissie deed onderzoek naar de problemen bij overheidsorganisaties, zoals het UWV, CAK, CBR of SVB. Voor SP-leider Lilian Marijnissen zijn de conclusies stevig, maar terecht: ‘De overheid is te veel geleid als een bedrijf en daardoor is de menselijke maat zoekgeraakt. De overheid zou je bondgenoot moeten zijn, maar te veel Nederlanders ervaren dat dit niet zo is. Eerder zagen we in de toeslagenaffaire al hoe mensen vermorzeld kunnen worden in een systeem, simpelweg omdat ze niet meer gezien worden. Dit rapport heeft concrete oplossingen die snel opgepakt moeten worden. Daar horen investeringen en eerlijkheid bij. Op initiatief van de SP komt er een parlementaire enquête waarin de lessen van deze commissie uitvoeringsorganisaties en de commissie die onderzoek deed naar de toeslagenaffaire betrokken worden.’

De afgelopen jaren hebben uitvoeringsorganisaties steeds minder middelen en mensen gekregen en vaak veel meer werk om te doen. Dat heeft tot gevolg dat mensen die problemen ervaren van het kastje naar de muur worden gestuurd. Marijnissen: ‘Bovenop langdurige bezuinigingen op uitvoeringsorganisaties is ook de Rutte-doctrine ontstaan, het rapport van de commissie uitvoeringsorganisaties bewijst dit weer. Informatie wordt door het kabinet op zo’n manier doorgespeeld naar de Tweede Kamer zoals het hen goed uitkomt. Dit zorgt ervoor dat de Tweede Kamer haar controlerende taak soms niet of nauwelijks kan uitvoeren. Dit holt onze democratie uit en moet zo snel mogelijk stoppen. Bij de toeslagenaffaire hebben we gezien hoe gruwelijk mis het kan gaan.’

 


Meld het!

Heeft u zelf ervaringen of een klacht over het UWV of de bijstand? Meld het ons. De meldingen zullen worden overhandigd aan de regering en worden gebruikt in onze strijd om de overheid beter en eerlijker te maken.

Naar het meldpunt

Betrokken SP'ers