SP wil parlementaire enquête naar toeslagenaffaire: voor eerlijke overheid

In het debat naar aanleiding van de val van het kabinet door de toeslagenaffaire heeft SP-leider Lilian Marijnissen voorgesteld om een parlementaire enquête te houden. Het zwaarste middel dat de Tweede Kamer heeft. Marijnissen: ‘Als je zegt ‘dit nooit meer’ is het nodig dat we goed begrijpen wat er is gebeurd en hoe we dat kunnen voorkomen in de fraudejacht. Dan kunnen we lessen leren en conclusies trekken om dit in de toekomst nooit meer fout te laten gaan. En alleen dan kunnen we bouwen aan een eerlijke overheid.’

Met een parlementaire enquête kan alles wat met de toeslagenaffaire te maken heeft onderzocht worden. Zo zijn er nog veel vragen te beantwoorden over wie wat wanneer wist, maar bijvoorbeeld ook over discriminatie bij de Belastingdienst. ‘Duizenden ouders en hun kinderen werden vermorzeld door de overheid. Ze hadden geen schijn van kans. De feiten zoals we die nu kennen zijn zo ernstig dat een volgende stap niet uit kan blijven. In het belang van de ouders, maar ook van de democratie en rechtstaat.’

Kinderfonds: Een schone lei voor de kinderen

Tien jaar Rutte heeft diepe sporen achtergelaten. Niet alleen de ouders van de toeslagenaffaire, maar vooral ook de kinderen zijn daarvan de dupe geworden. ‘Deze kinderen zijn op achterstand gezet en verdienen een schone lei. Eindelijk komt er nu 200 miljoen voor deze kinderen. Wij willen dat deze 200 miljoen volledig naar de kinderen gaat en niet weer naar dure consultants. Bijvoorbeeld om hun studiekosten uit te betalen zodat ze kunnen investeren in hun toekomst. De ouders konden er al niks aan doen dat zij onterecht beschuldigd werden, maar duizenden kinderen nóg minder.’


 

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers