nieuws

De wet eerlijk delen: winstdeling voor werknemers

‘Niet de aandeelhouders van grote bedrijven, maar de mensen op de werkvloer zorgen voor de winst. Geef hun dus ook een eerlijk deel van de miljardenwinsten die het grootbedrijf jaarlijks maakt.’ Dat is de kern van het initiatiefwetsvoorstel ‘eerlijk delen’ van SP-kamerlid Mahir Alkaya, dat hij vandaag indient.

Alkaya: ‘De afgelopen jaren is de economie hard gegroeid. Dat geldt ook voor de winsten van grote bedrijven en de winstuitkering aan de bezitters van die bedrijven. De lonen staan echter al jaren nagenoeg stil. Zelfs toen bedrijven het moeilijk kregen om werknemers te vinden, vertikten ze het om de lonen te laten meestijgen met de groei. Maar de winst werd verdeeld onder aandeelhouders. Ons antwoord daarop is simpel: grote bedrijven worden verplicht een deel van hun winst te delen met hun werknemers.’

Het SP-wetsvoorstel zorgt ervoor dat werknemers bij bedrijven met honderd medewerkers of meer, gezamenlijk minimaal tien procent van alle aandelen in de onderneming krijgen. Daardoor krijgen zij samen ook tien procent van alle dividenduitkeringen. Een bijkomend voordeel is dat het houden van aandelen de werknemers ook mede-eigenaar maakt en zij dus via de aandeelhoudersvergadering invloed krijgen op de koers van het bedrijf.

Volgens Alkaya is dit hard nodig: ‘Aandeelhouders willen meestal snelle winst en de besluiten die zij nemen zullen in het teken staan van winstmaximalisatie. Helaas is de korte termijn winst niet altijd het beste voor de werknemers. De SP wil werknemers de middelen geven om foute besluiten, die tegen het belang van werknemers of het belang van de lange termijn van de onderneming ingaan, aan te vechten.’

 


 

Blijf op de hoogte!

Betrokken SP'ers