nieuws

Succes: Banken moeten slachtoffers van bankfraude schade vergoeden

Michiel van Nispen

Slachtoffers van bankfraude, zoals spoofing, moeten zo snel mogelijk volledig gecompenseerd worden door banken. Een voorstel van de SP werd vandaag met een ruime Kamermeerderheid aangenomen. Ook moet er door politie en justitie meer aan worden gedaan om de criminelen te achterhalen en het gestolen geld terug te eisen.

Consumentenprogramma’s zoals Kassa en Radar hebben de afgelopen weken aandacht besteed aan ‘Spoofing’, een vorm van bankfraude waarbij criminelen misbruik maken van het vertrouwen dat veel mensen hebben in banken. Mensen worden gebeld met het nummer van hun eigen bank, het vertrouwen wordt gewekt, maar het blijkt een oplichter te zijn. Dit lijdt tot schrijnende verhalen. Waar mensen jarenlang voor gespaard hebben is verdwenen, het vertrouwen beschadigd. Sommige banken vergoeden de klanten hun schade, anderen doen dat nu niet.

SP-Kamerlid Van Nispen is blij dat de Kamer de minister nu de opdracht heeft gegeven om er snel voor te zorgen dat banken de schade van slachtoffers moeten vergoeden. Van Nispen: ‘Er wordt misbruik gemaakt van het vertrouwen dat mensen in banken hebben door gewetenloze criminelen. Zonder dat de klant iets te verwijten valt worden zij financieel geru├»neerd. Banken mogen de slachtoffers niet in de kou laten staan. Tegelijkertijd moet de overheid zorgen voor betere opsporing, het geld moet teruggehaald worden bij de criminelen. Misdaad mag niet lonen.’


 

Blijf op de hoogte!

Betrokken SP'ers