nieuws

Schaf oneerlijke aanvullende verzekering af

Maarten Hijink

De SP stelt tijdens de behandeling van de zorgbegroting voor 2021 voor om de aanvullende verzekering af te schaffen. 'Mensen laten zich alleen nog maar aanvullend verzekeren als ze zeker weten dat ze die verzekering nodig hebben. Het is geen eerlijke verzekering met solidariteit,  meer een soort abonnement in plaats van een verzekering,' aldus SP-Kamerlid Maarten Hijink. 'En omdat voor de aanvullende verzekering geen acceptatieplicht geldt, zien we dat verzekeraars steeds strenger worden. Zo beginnen ze bijvoorbeeld pas met vergoeden na het eerste jaar of geldt er een maximaal aantal behandelingen dat verzekerd kan worden. De SP zegt daarom: zorg waarvoor mensen zich aanvullend laten verzekeren, medisch noodzakelijke zorg, hoort gewoon in het basispakket thuis.'

We zien dit fenomeen al jaren in de fysiotherapie. Veel mensen met een chronische aandoening maken gebruik van een aanvullende verzekering. De dekking in de aanvullende verzekering wordt steeds minder en overstappen is voor deze mensen vaak niet mogelijk omdat verzekeraars aan medische selectie doen. Dit leidt ertoe dat mensen zorg gaan mijden, terwijl fysiotherapie voor hen groot belang is.

Aan de andere kant zijn mensen vaak aanvullend verzekerd voor zaken waar ze helemaal geen gebruik van maken. Ze zouden ze veel geld kunnen besparen door over te stappen, maar doen dit niet omdat ze vrezen dat de dekking niet voldoende is. Hijink: 'Daarom is het beter ervoor te zorgen dat aanvullend verzekeren niet meer hoeft voor zorg die medisch noodzakelijk is, zoals mondzorg en fysiotherapie. Zo maak je het systeem een stuk meer solidair.'

Ook is de aanvullende verzekering qua uitvoering wel vier maal duurder dan de basisverzekering. Honderden miljoenen euro’s worden zo verspild aan bureaucratie. 'Geld bedoeld voor de zorg moet naar de zorg,' aldus Hijink. 

 

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers