nieuws

Misplaatste fraudejacht moet stoppen

Jasper van Dijk

Het moet afgelopen zijn met de misplaatste fraudejacht op mensen met een bijstandsuitkering. Dat zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk in reactie op de ophef die is ontstaan over een vrouw in de bijstand die 7000 euro aan de gemeente moet betalen omdat haar moeder af en toe boodschappen voor haar deed. De voorbeelden van de doorgeslagen fraudejacht door de overheid stapelen zich op. Zakgeld van kinderen dat terugbetaald moet worden, boodschappen die worden teruggevorderd, en mensen die onterecht als fraudeur werden aangemerkt en daardoor buiten hun schuld om in grote problemen zijn gekomen.

Van Dijk: 'Deze fraudejacht op mensen met een uitkering heeft veel weg van een toeslagenaffaire 2.0. Ook hier zien we dat de overheid zich opstelt als een genadeloze machine zonder enig gevoel voor de menselijke maat. Het beleid komt voort uit de Participatiewet van Rutte en Asscher, gesteund door CDA en D66.'

De SP wil een eerlijke overheid die er voor mensen is. Dat betekent dat nu moet gebeuren:

  1. Stoppen met de misplaatste fraudejacht. Mensen met een bijstandsuitkering moeten jaarlijks (eventueel in natura, zoals boodschappen, kleding, schoolspullen of speelgoed) een bedrag kunnen ontvangen zonder gevolgen.
  2. De wet gaat voortaan uit van vertrouwen in plaats van wantrouwen. Gemeentes worden niet langer verplicht om geld terug te vorderen, en de menselijkheid moet voorop staan. Ook de zogenaamde ‘inlichtingenplicht’, waarbij mensen in de bijstand elke gift moeten melden, moet worden herzien.
  3. Armoede wordt aangepakt door een verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur. De uitkeringen en de AOW stijgen daardoor dan ook automatisch mee.

Meer weten? Bekijk ons verkiezingsprogramma.

Verkiezingsprogramma 2021-2025

 


 

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers