nieuws

Leijten: Late brexitdeal zet nationale parlementen buiten spel

Vier en een half jaar geleden stemden de Britten in een referendum voor de Brexit, uittreding van Groot-Brittannië uit de EU. Na lang onderhandelen ligt er nu toch een Brexit-verdrag op tafel, maar het Nederlandse parlement kan er bijna niks meer over zeggen, constateert SP-Kamerlid Renske Leijten: ‘Het is een vertoning. Een verdrag van 1300 pagina’s en vele bijlagen - dat 3 dagen gelden gesloten is, wordt binnen een week goedgekeurd. Dit verdrag heeft een grote impact op Nederland, de EU en Groot-Brittannië, dan is zo’n korte tijd een probleem, omdat het risico op ongelukken groot is.'

Leijten vindt de uitkomst cynisch: ‘De Britten hebben 4 jaar geleden luid en duidelijk laten weten dat de EU te veel macht krijgt ten koste van de landen binnen de EU. In plaats van dat de Europese Commissie zich daarop aanpast en lidstaten meer te zeggen geeft, moeten we nu ondemocratisch snel het Brexit-verdrag goedkeuren. En het kabinet geeft hiermee de Europese Commissie de sleutel in handen. Dat is toch precies de manier, waardoor mensen het idee hebben dat ze nergens meer over gaan?’

Leijten heeft voorgesteld om meer tijd voor de bespreking van het Brexit-verdrag te nemen, zodat vragen beantwoord kunnen worden en er goede en sociale voorstellen gedaan kunnen worden. Het kabinet betoogt dat dat niet wenselijk is.


 

Blijf op de hoogte!

Betrokken SP'ers