nieuws

SP en CDA presenteren plan voor Sociale Werkvoorziening Nieuwe Stijl

Jasper van Dijk

SP en CDA presenteren een initiatiefnota waarmee mensen met een arbeidsbeperking en mensen met een vergrote afstand tot de arbeidsmarkt terecht kunnen in een Sociale Werkvoorziening Nieuwe Stijl.

De Sociale Werkvoorziening Nieuwe Stijl gaat voor deze mensen een belangrijk verschil maken. Op dit moment kunnen veel mensen met een arbeidsbeperking en mensen die al enige tijd in de bijstand zitten, geen baan vinden op de reguliere arbeidsmarkt. Door de coronacrisis wordt dit naar verwachting nog moeilijker. Daarom is het volgens de SP en het CDA belangrijk om de Sociale Werkvoorziening nieuw leven in te blazen met dit sociaal ontwikkelbedrijf. Dit voorstel dienen deze partijen in tijdens de begroting Sociale Zaken die volgende week dinsdag 17 november wordt besproken in de Tweede Kamer.

Sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 kunnen mensen met een arbeidsbeperking niet meer terecht in een sociaal werkbedrijf, maar moeten zij aan de slag in een baan in de reguliere arbeidsmarkt. Maar veel mensen lukt dit niet. Het Sociaal en Cultureel Planbureau concludeerde eerder al dat de positie van mensen met een beperking is verslechterd. Daarom vinden de partijen dat het tijd is om aan de slag te gaan.
 
SP-Kamerlid Jasper van Dijk: 'Het hebben van werk is ontzettend belangrijk, ook voor mensen met een arbeidsbeperking. Daarom is het belangrijk dat er een landelijk dekkend netwerk van Sociale Werkvoorzieningen Nieuwe Stijl komt waar mensen met een arbeidsbeperking terecht kunnen. Het is een kwestie van beschaving om dit te regelen. Het draagvlak ervoor is enorm groot.'
 
Mensen met een arbeidsbeperking moeten hun talenten zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. De Sociale Werkvoorziening Nieuwe Stijl biedt beschutte plekken binnen de Sociale Werkvoorziening maar ook plaatsing binnen het bedrijfsleven. Ontwikkeling van mensen staat centraal, maar ook het bieden van een veilige haven. Want als het niet lukt met een zelfstandige baan in het bedrijfsleven, kunnen mensen altijd terugkeren in het Sociale Werkvoorziening Nieuwe Stijl.

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers