nieuws

Maak van geboorteverlof geen speeltje voor rijke vaders

Jasper van Dijk

Het geboorteverlof moet geen speeltje worden voor rijke vaders. Het is terecht dat vaders in 2018 zes weken verlof hebben gekregen, maar het is teleurstellend dat hierbij maar 70 procent van het loon wordt doorbetaald. Daardoor zullen vooral rijke vaders gebruik maken van de verlofregeling. Wat de SP betreft moet het geboorteverlof voor honderd procent vergoed worden.  Dat voorstel doet SP Kamerlid Jasper van Dijk bij het debat over emancipatie op maandag 2 november.

In 2018 werd het geboorteverlof voor vaders uitgebreid van 2 dagen naar 6 weken (moeders kregen al 4 maanden verlof). Dat was een mooie stap in het kader van de emancipatie en ook om vaders meer tijd te geven om bij hun kind te zijn. Maar het is niet voldoende, want het loon wordt voor 5 van de 6 weken voor slechts 70 procent doorbetaald. Dat maakt het een elitemaatregel, want arme gezinnen kunnen zich een dergelijke achteruitgang niet veroorloven.

Terecht stellen Kenniscentrum Rutgers en ook de FNV dat deze maatregel zelfs een averechts kan hebben op de emancipatie. Een speeltje voor rijke gezinnen waar arme gezinnen niets mee opschieten.  Van Dijk: 'De SP staat voor volwaardige emancipatie van mannen en vrouwen, ongeacht hun inkomen. Daarom wil ik dat het geboorteverlof voor vaders voor honderd procent wordt vergoed. Anders blijft het een schijnverbetering.'


 

Blijf op de hoogte!

Ja, ik wil op de hoogte blijven van belangrijk nieuws en acties van de SP en Lilian Marijnissen.

Betrokken SP'ers