nieuws

Kamermeerderheid wil hoger minimumloon: laten we het nu regelen

Lilian Marijnissen

Groot nieuws. Nadat de SP hier al jarenlang op aandringt, is er op papier eindelijk een Kamermeerderheid voor het verhogen van het minimumloon. De afgelopen weken hebben partijen hun concept verkiezingsprogramma gepresenteerd en in steeds meer verkiezingsprogramma's staat dat partijen het minimumloon willen verhogen.

Onder andere GroenLinks, PvdA, D66, CDA, ChristenUnie en de VVD schrijven in hun programma dat het minimumloon omhoog moet. Hoewel de precieze invulling per partij verschilt, is er dus een politieke meerderheid ontstaan die erkent dat het minimumloon nu te laag is. 'Dit is geweldig nieuws voor de ruim twee miljoen mensen die op of rond het minimumloon verdienen', zegt SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen. De SP wil dat het minimumloon naar 14 euro gaat en uiteindelijk naar 60% van het gemiddelde loon.

Marijnissen: 'Er is vandaag al een politieke meerderheid van partijen die zegt dat het minimumloon in ieder geval met tien procent omhoog zou moeten. Dus waarom wachten tot na de verkiezingen als we nu al een stap kunnen zetten? Op 1 januari wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld, dus we kunnen niet wachten tot de verkiezingen in maart. De Tweede Kamer spreekt vandaag over de begroting Sociale Zaken en de SP zal dus vandaag voorstellen om het minimumloon nu vast met 10% te verhogen. Er is een politieke meerderheid voor, dus waarom nog langer wachten?'

De coronacrisis laat ons meer dan ooit zien hoe belangrijk de 'cruciale beroepen' zijn in onze samenleving. Maar van applaus betaal je geen huur. En juist veel mensen in cruciale beroepen krijgen weinig betaald. Zo zijn er 185.000 mensen met banen in de gezondheids- en welzijnszorg die minder dan 130% van het minimumloon verdienen. Daarvan verdienen 55.000 zelfs niet meer dan het minimumloon. Dat zijn de mensen die voorop gaan in de strijd tegen het coronavirus. Ook winkelpersoneel, schoonmakers, pakketbezorgers en mensen die werken in de transport: velen zitten op of rond het minimumloon.

Afgelopen jaren ging het bijzonder goed met onze economie. Aandeelhouders werden rijk. Maar veel mensen gingen er nauwelijks op vooruit. Dat is niet eerlijk. Als het minimumloon omhoog gaat, zal dit een stuwend effect hebben op alle lonen in Nederland. Uit onderzoek voor de Raad voor Volksgezondheid bleek afgelopen week dat flink wat zorgverleners zo weinig verdienen dat ze moeite hebben om rond te komen. Eerder kwam het NIBUD ook al met onderzoek waaruit bleek dat steeds meer Nederlanders in de knel komen met de huur, de boodschappen of de energierekening.

Marijnissen: 'De SP wil een hoger minimumloon. Omdat de AOW en de uitkeringen hieraan zijn gekoppeld stijgen die ook mee. Vandaag staan we niet langer alleen in ons pleidooi voor een hoger minimumloon. De mensen in de cruciale beroepen verdienen onze waardering. Laten we het regelen.'

Blijf op de hoogte!

Ja, ik wil op de hoogte blijven van belangrijk nieuws en acties van de SP en Lilian Marijnissen.

Betrokken SP'ers