nieuws

Kamer steunt SP: Stop met homoafwijzingsverklaringen in het onderwijs

Een meerderheid van de Kamer steunt de SP en wil af van verklaringen waarin streng religieuze scholen aan ouders vragen om homoseksualiteit af te wijzen. Zonder het ondertekenen van deze verklaring zou hun kind niet naar deze scholen mogen. SP-Kamerlid Kwint: ‘Het is van de zotte dat deze praktijk al jaren mag bestaan. Een school heeft de wettelijke taak een veilige plek voor leerlingen te creëren. Als jouw seksualiteit door zowel je ouders als je school wordt afgewezen is het thuis en op school niet veilig. Meteen een einde aan maken dus.’

Al lange tijd zijn deze toelatingsverklaringen de SP een doorn in het oog. ‘Als je met zijn allen betaalt voor een school, dan zou die school ook voor iedereen toegankelijk moeten zijn, niet alleen voor mensen die een papiertje willen ondertekenen’, aldus Kwint. ‘Maar die discussie loopt al jaren zonder dat er iets verandert. Waar dit om gaat, is het specifieke deel in die verklaring waarin de school van ouders vraagt om homoseksualiteit af te wijzen. Dat moet gewoon onmiddellijk verboden worden. Het is voor jongeren in orthodox gelovige kringen vaak al lastig genoeg om uit de kast te komen. Dan is een papiertje waarin staat dat je ouders en je school jouw geaardheid afwijzen een molensteen om de nek van toch al kwetsbare kinderen.’

De Kamer stemt pas volgende week over het voorstel, maar omdat ondertussen GroenLinks, PvdA, VVD en D66 zich achter het voorstel hebben geschaard, is het verzekerd van een meerderheid. Ook minister Slob liet na bergen kritiek weten dat het afwijzen van homoseksualiteit in dit soort verklaringen in de toekomst niet meer mag.

Blijf op de hoogte!

Betrokken SP'ers