nieuws

SP-succes: Einde aan geheimzinnigheid over onderhandelingen EU-top

Wat de Tweede Kamer betreft komt er een einde aan de geheimzinnigheid over de resultaten van de onderhandelingen bij een EU-top. Maandenlang onderhandelen landen achter de schermen voordat er op een EU-top een besluit wordt genomen door de regeringsleiders. De Tweede Kamer mocht tot nu toe niet in het openbaar de concrete resultaten van deze onderhandelingen bespreken en daarover stemmen vóór een EU-top. Een voorstel van SP-Kamerlid Renske Leijten om deze stukken voortaan toch openbaar te maken kreeg vandaag steun van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Leijten: ‘Een openbaar debat over de resultaten van onderhandelingen tussen landen was tot nu toe vrijwel onmogelijk. Democratische controle op wat de regering in Brussel uitspookt was daardoor nihil. Alleen achteraf kon er concreet over plannen gesproken worden, maar dan is het al te laat. Dit is een grote stap voorwaarts naar eerlijke politiek.’


 

Blijf op de hoogte!

Betrokken SP'ers