nieuws

Marijnissen: Rutte-3 uitgeregeerd, samenleving verdient beter

Lilian Marijnissen

Marijnissen: 'We zitten midden in een ongekende crisis, maar dit kabinet durft niet te kiezen voor groepen die dat nu echt nodig hebben. De coronacrisis heeft ons laten zien hoezeer we als samenleving afhankelijk zijn van de mensen in de vitale beroepen. Zij verdienen meer waardering. Het is niet eerlijk dat zorgverleners massaal in actie moeten komen, maar afgescheept worden met een kleine eenmalige bonus en een applaus. Het is niet eerlijk dat je nauwelijks meer een woning kunt vinden, laat staan dat je er een kunt betalen, maar dat dit kabinet alsnog weigert om de huren te bevriezen. Je kunt in deze crisis beter luchtvaartmaatschappij zijn dan verpleegkundige.'

Na grote druk vanuit de samenleving en de SP heeft het kabinet het toch niet aangedurfd om de belastingen op de winsten van grote bedrijven nog verder te verlagen. Marijnissen: 'Maar daarmee zijn we er nog niet. Sterker nog: deze twee miljard euro gaat nu op een andere manier alsnog als een belastingcadeau naar het bedrijfsleven. De winstbelasting is afgelopen jaren al flink gedaald, wij pleiten er daarom voor om de winstbelasting te verhogen naar 30% zodat bedrijven waar het goed mee gaat, hun eerlijke deel bijdragen. Het geld wat dat oplevert, kunnen we nu veel beter gebruiken, bijvoorbeeld voor een beter salaris voor mensen in de zorg.'

Al decennia blijft het inkomen van mensen achter bij de groei van de economie. Tien jaar Rutte is vooral goed geweest voor het bedrijfsleven. Het is daarom tijd voor een eerlijke economie die werkt voor iedereen. Marijnissen: 'We zien steeds meer partijen onze analyses overnemen: het neoliberalisme is op zijn retour. Dat is mooi. Wij maken die analyse al jaren en hebben de alternatieven daarom al klaar liggen. Dit kabinet wil echter voort op de oude weg, maar het is tijd voor verandering, voor een eerlijk Nederland.'

Betrokken SP'ers