nieuws

Van Kent: Geef zzp'er recht op betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen

Bart van Kent

Na drie jaar papierschuiven trekt minister Wouter Koolmees zijn wetsvoorstellen in die de uitbuiting van zzp'ers hadden moeten voorkomen. Omdat de minister zzp'ers nu in de steek laat, komt de SP met het voorstel om hen het recht te geven op een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen.

Dit kan door per sector een minimumtarief te bepalen dat gebaseerd is op het cao-loon plus overige loonkosten. De SP zal hier woensdag bij het debat over zzp'ers in de Tweede Kamer voor pleiten. SP-Kamerlid Bart van Kent: ‘Voor dat geld worden zzp'ers in staat gesteld om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en om een fatsoenlijk pensioen op te bouwen. Bovendien voorkomen we hiermee oneerlijke concurrentie, omdat de zzp'er voor opdrachtgevers niet langer goedkoper is dan werknemers in loondienst.’

Aan het voorstel van een verplichte arbeidsongeschiktheid van de werkgevers en vakbonden wat er nu ligt, hebben veel zzp'ers volgens de SP niets. De zogenoemde 'eigen risico'-periode van tot 2 jaar is volgens de SP een slecht idee. Het gaat dan om bedragen van vele tientallen duizenden euro's. ‘Vrijwel geen enkele zzp'er heeft zo'n reserve op kunnen bouwen’, zegt Van Kent. ‘Zolang er dan ook geen haalbare en betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering of pensioen is, kan er wat de SP betreft geen sprake van een verplichting zijn.’


 

Blijf op de hoogte!

Betrokken SP'ers