nieuws

'De tijd van riante vergoedingen voor Kamerleden is voorbij'

Michiel van Nispen

Als gevolg van de coronacrisis moeten veel mensen de buikriem aanhalen. Tweede Kamerleden kunnen echter nog altijd rekenen op extra vergoedingen. Naast de riante inkomens komen daar allerlei vergoedingen bij, voor beroepskosten, reiskosten- en de verblijfkosten. Vergoedingen die bovendien moeilijk gecontroleerd kunnen worden. Bedragen die ook vast staan, ongeacht de reizen of het verblijf van Kamerleden. Door de coronacrisis hebben veel politici vaker thuis gewerkt, maar konden zij toch rekenen op de volledige vergoedingen voor reizen en verblijven.

SP-Kamerlid Michiel van Nispen wil een einde maken aan deze bijzondere regelingen voor Kamerleden. Maandag zal hij daarvoor een voorstel doen tijdens het debat over de Raming, de begroting van de Tweede Kamer. Van Nispen: 'Deze riante regelingen zijn niet uit te leggen. Dat waren ze al niet, maar nu al helemaal niet. Nu overal ontslagen vallen en zoveel mensen moeten inleveren. Laten we beginnen met de beroepskosten, reiskosten- en de verblijfkostenvergoeding af te schaffen.' De SP heeft zélf een 'solidariteitsregeling', waardoor Kamerleden van de partij een groot deel van hun inkomens afdragen. Van Nispen: 'Dan blijft iets minder dan de helft over van wat andere Kamerleden ontvangen, en daarvan kan ik prima leven. 'De tijd van riante vergoedingen voor Kamerleden is voorbij.'

Hoeveel geld krijgen andere Tweede Kamerleden?

Naast een schadeloosstelling van ruim 8 duizend euro per maand, vakantiegeld en een eindejaarsuitkering, krijgen Tweede Kamerleden allerlei 'onkostenvergoedingen'. 408 euro per maand aan reiskostenvergoeding, terwijl je al een OV-kaart krijgt. 236 euro per maand aan 'beroepskosten'. En een forse verblijfkostenvergoeding, die afhangt van de afstand tussen de woonplaats en Den Haag, en maximaal 2.023 euro per maand bedraagt.

Onze solidariteitsregeling!

Onze volksvertegenwoordigers kiezen ervoor om een deel van hun politieke vergoeding af te dragen aan de SP. Zo blijven we onafhankelijk, kunnen we investeren in onze idealen en organiseren wij onze solidariteit. We financieren er tientallen SP-hulpdiensten mee in het hele land. We zijn de bondgenoot van honderdduizenden mensen die strijden tegen schimmelwoningen, voor veilige straten en voor goede voorzieningen. We steunen acties van leraren, zorgmedewerkers en vele anderen. Mede dat maakt de SP een uitzonderlijke partij. Een aantal vragen en antwoorden over onze solidariteitsregeling kun je hier lezen.

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers