Succes SP: Duizenden meer ouders krijgen compensatie om toeslagenaffaire

Duizenden meer ouders krijgen recht op compensatie voor de toeslagenaffaire. Staatssecretaris Van Huffelen van de Belastingdienst steunt een voorstel van SP-Kamerlid Renske Leijten om de compensatieregeling uit te breiden. Ouders die onterecht als fraudeur werden gezien en de stempel opzet of grove schuld kregen zullen naast het bedrag dat ze moesten terugbetalen ook gecompenseerd worden. Leijten: ‘Dit is een belangrijke stap voorwaarts naar eerlijke compensatie voor de ouders. Afgedwongen door de ouders die in actie zijn gekomen tegen de oneerlijke compensatieregeling van de commissie Donner. Al die ouders die onterecht als fraudeur werden behandeld krijgen nu compensatie net zoals de eerste groep ouders.’

Eerder kregen al enkele honderden ouders te horen dat ze recht hadden op compensatie. Dit waren die de ouders die onder de zogenaamde CAF-zaken vielen. Door de uitbreiding van de compensatieregeling is er ook een goede afhandeling voor de ouders die een klein foutje in de administratie maakten en direct als fraudeurs bestempeld werden. ‘Alle ouders werden slachtoffer van een heksenjacht. Er was niks voor nodig om als fraudeur in het systeem gezet te worden. Soms was alleen je afkomst al voldoende. Dat nu wordt toegegeven dat de Belastingdienst ook hier fout zat is een grote stap in het bouwen naar vertrouwen in de Belastingdienst.’

Toch is volgens Leijten de toeslagenaffaire daarmee nog niet afgesloten: ‘De volgende stap is duidelijkheid en openheid voor de ouders. Nog steeds weten zij niet waarom zijn onterecht beschuldigd zijn van fraude met kinderopvangtoeslag. Het kabinet krijgt woensdag tijdens het debat de kans om ook daar stappen in te maken.’


Feliciteer de ouders met hun overwinning!

Feliciteer de ouders

Kinderopvangtoeslag

Betrokken SP'ers