nieuws

Honderden huurders demonstreren, minister gaat er vandoor

Vandaag demonstreerden honderden huurders digitaal voor de ingang van de Tweede Kamer onder de leus 0 is genoeg. De huurders, ondersteund door de SP, riepen minister Ollongren op om de huurverhoging te stoppen. De huurverhoging staat al weken ter discussie en werd besproken tijdens de ministerraad. Na de ministerraad wilde de minister de huurders echter niet te woord staan, en maakte zich snel per auto uit de voeten.

Miranda Hagen uit Gouda die als huurder aanwezig was bij de demonstratie: 'Ik vind het erg jammer dat de minister niet even langs wilde komen om naar ons verhaal te luisteren. Ik ga straks gewoon € 300,- per jaar meer huur betalen. Naast die kosten hebben we ook nog de zorgkosten die de pan uit rijzen en de energierekening en ook voor eten en drinken betaal je meer. Het moet gewoon stoppen dit.' Jolande Raspe uit Groningen vult aan: 'Ik betaal per 1 juli 5,1% meer huur. Elke maand € 28,- meer. Deze absurde huurverhoging is alleen maar om extra inkomsten te krijgen. Juist nu, in de coronacrisis, besluit Huismeesters de huren maximaal te verhogen. Waarom ontkent de minister dat er een groot probleem is?'

SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman: 'De minister is laf dat ze de huurders niet te woord wilde staan. Als je midden in de coronacrisis de huren nog verder verhoogt heb dan op zijn minst de moed om huurders dat ook uit te leggen. Maar nu ging ze er als een haas vandoor. Maar we zullen ons samen met de huurders natuurlijk blijven verzetten tegen deze huurverhoging.'

De Eerste Kamer riep minister Ollongren tot tweemaal toe op om de huren te bevriezen, waarna een motie van afkeuring volgde toen deze oproepen niet werden uitgevoerd. Maandag zal de minister komen met een brief waarin ze uitlegt wat ze gaat doen. De Eerste Kamer kan op basis daarvan besluiten om nogmaals het debat hierover te voeren.

Deze week is op tientallen verschillende plekken in het land actiegevoerd door huurders, ondersteund door de SP. SP-leider Lilian Marijnissen riep digitaal tijdens de demonstratie huurders op om door te gaan met de acties: 'Het verhogen van de huren is in deze tijd van crisis onnodig en asociaal. Het wordt hoog tijd dat minister Ollongren gaat luisteren naar de huurders en naar de democratie: ze moet ons in de Eerste Kamer aangenomen voorstel om de huren niet te verhogen uitvoeren.' De komende periode zullen er meer acties van huurders volgen om het kabinet en verhuurders op te roepen de huurverhogingen te stoppen en terug te draaien.

 

Kijk de digitale demonstratie hier terug: 

Betrokken SP'ers