nieuws

Europese oproep voor gratis vaccin tegen COVID-19

Right2cure

 

De SP lanceert samen met meer dan tien linkse partijen uit Europa een petitie voor de vrije beschikbaarheid van een vaccin tegen COVID-19. De campagne is een unieke samenwerking tussen linkse partijen uit heel Europa, samen met de fracties van Europees Verenigd Links in het Europese Parlement en de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. 'Een vaccin of geneesmiddel tegen corona moet voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Dat is van levensbelang,' stelt Lilian Marijnissen, partijleider van de SP. 'Dat is een kwestie van rechtvaardigheid, maar het is ook cruciaal voor de volksgezondheid.'

Teken de petitie

Europees commissievoorzitster Von der Leyen beloofde dat het vaccin een collectief openbaar goed zou worden. Maar die belofte werd in de Europese strategie voor vaccins niet gegarandeerd. Met de Europese petitie #Right2Cure willen de initiatiefnemers de Europese Commissie onder druk zetten om alsnog de daad bij het woord te voegen. Zij vragen concreet dat Europa garandeert dat anti-pandemische vaccins en behandelingen een zaak van algemeen en wereldwijd belang worden, vrij ter beschikking voor iedereen.

Deze internationale petitie is nodig omdat het gevaar zeer reëel is dat het vaccin straks eigendom wordt van privébedrijven via patenten. 'Het coronavaccin wordt met miljarden euro’s belastinggeld ontwikkeld. We mogen niet toelaten dat privébedrijven die eerder weigerden in het vaccin te investeren, zich straks het vaccin toe-eigenen en beslissen over prijs en aanbod,' stelt Marijnissen. 'De farmaceutische industrie baseert haar prijzen op wat de patiënt of een land wil betalen. Zo maximaliseert zij de winsten voor de aandeelhouders. Dat heeft tot gevolg dat sommige vaccins heel veel geld kosten. En dat kost levens. Elke dag.'

De partijen roepen op een voorbeeld te nemen aan de Amerikaanse uitvinder Jonas Salk. Hij ontdekte het vaccin tegen het poliovirus. Op de vraag wie het patent op zijn uitvinding kreeg, gaf Salk de beroemde antwoord: 'Het volk. Er is geen octrooi. Zou je de zon kunnen patenteren?' Het poliovaccin kwam zo zonder patent op de internationale markt en de ziekte is nu in grote delen van de wereld uitgeroeid.

Volgens de SP moet dat ook kunnen voor het vaccin tegen COVID-19. De Europese Unie beschikt daarvoor over essentiële hefbomen. 'De Wereldgezondheidsorganisatie zette een "patentenpool" op. Om informatie over het virus wereldwijd samen te brengen en te delen. De Europese Unie kan verplicht maken dat geneesmiddelen ontwikkeld met openbare fondsen in die pool terecht komen.' Het zou volstaan die verplichting als voorwaarde te koppelen aan het geven van subsidies aan de farmaceutische industrie.  

De SP roept de Europese Unie op de vrije beschikbaarheid van een vaccin of een geneesmiddel tegen COVID-19 te verzekeren. De petitie #Right2Cure, die in andere landen gedragen wordt door partijen als PVDA/PTB (België) Die Linke (Duitsland), Izquierda Unida (Spanje), Podemos (Spanje), EH Bildu (Baskenland), AKEL (Cyprus), KSCM (Tsjechië), La France Insoumise (Frankrijk), PCF (Frankrijk), Sinn Fein (Ierland), Rifondazione Comunista (Italië), Potere al Popolo (Italië) kan hier ondertekend worden.