nieuws

Banen voor de toekomst

Lilian Marijnissen

De coronacrisis raakt ons allemaal. Ook onze economie. SP-leider Lilian Marijnissen: 'Juist in deze tijd moeten we kiezen voor wat van waarde is voor de hele samenleving. Dat kan als we samen komen tot een plan met banen voor de toekomst. In de zorg, het onderwijs en bij de politie zijn extra collega's keihard nodig. Maar ook in de bouw- en techniek kunnen duizenden mensen aan de slag met het isoleren en bouwen van betaalbare huizen. Het repareren van onze rechtsstaat, het versterken van het toezicht op de kwaliteit van ons voedsel en dierenwelzijn en het in eigen land opstarten van de productie van cruciale middelen is hoog nodig en kan zorgen voor nog meer waardevolle banen.'

De SP roept daarom op om te komen tot een banenplan voor de toekomst. Een plan, vorm te geven met maatschappelijke organisaties, betrokken werknemers, werkgevers en vakbonden, waarin het creëren van banen voor de samenleving voorop staat. Lilian Marijnissen:  'We moeten leren van de vorige crisis. Toen verloren tienduizenden zorgverleners hun baan en de verzorgingshuizen en sociale werkplaatsen werden gesloten. Dat mag nu niet gebeuren. Investeren in banen van waarde is goed voor onze samenleving én goed voor de economie. Want om te voorkomen dat de economie inzakt, en daardoor nog meer banen verloren gaan, is het van groot belang dat zoveel mogelijk mensen aan het werk blijven.

Afgelopen periode is de publieke sector in Nederland steeds verder uitgehold en verweesd geraakt. Het Malieveld werd afgelopen jaar letterlijk vertrapt door stakende leraren, zorgverleners en politiemensen. Zij eisen terecht meer collega's en een fatsoenlijk salaris. Het is de hoogste tijd om deze gaten te vullen en weer te investeren in wat van ons allemaal is. Daarnaast hebben we een enorme woningnood en is er dringend behoefte aan het bouwen van veel meer nieuwe betaalbare woningen. Samen met een project om massaal woningen versneld te isoleren, kunnen er duizenden banen in de bouw- en techniek bij komen.

De verwachting is dat het kabinet komende week presenteert hoe het vervolg van het steunpakket voor behoud van werkgelegenheid eruit komt te zien. De SP wil niet dat de boete op het ontslaan van werknemers verdwijnt, want daarmee wordt de deur open gezet voor massaontslagen. Lilian Marijnissen: 'Dat zou heel onverstandig zijn. We moeten juist banen beschermen en banen creëren. Banen beschermen we door de steunmaatregelen door te laten lopen op voorwaarde dat de mensen in dienst blijven. Sectoren die extra hulp nodig hebben omdat ze onevenredig hard getroffen worden, moeten die krijgen. Banen creëren we door de komende tijd een banenplan voor de toekomst te maken en mensen op te leiden en om te scholen.'

Lees hier meer over de ideeën van de SP voor banen voor de toekomst


 

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers