nieuws

Van Kent: Verzekering zzp'ers eerst betaalbaar, dan pas verplicht

Bart van Kent

Het voorstel van werkgevers en werknemers voor een verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen zonder personeel, biedt volgens de SP geen oplossing. Aan een verzekering met een premie tot 150 euro of met een wachttijd van 2 jaar, hebben grote groepen zzp'ers niets. Een maaltijdbezorger of een bouwvakker moeten volgens dit voorstel dus een fikse premie gaan betalen en als het dan mis gaat tot twee jaar wachten op een uitkering van maximaal het minimumloon. SP-Kamerlid Bart van Kent: 'Zolang een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor veel zzp'ers onbetaalbaar en onbereikbaar blijft, kan er van een verplichting geen sprake zijn.'

Om ervoor te zorgen dat ook zzp'ers met een laag inkomen de premie van 85 tot 150 euro op kunnen brengen, moet er per sector een minimumuurtarief komen. De zogenoemde 'eigen risico'-periode van 0,5 tot 2 jaar is volgens de SP een slecht idee, zeker voor zzp'ers met een laag inkomen. Van Kent: 'Het gaat dan om bedragen van vele tientallen duizenden euro's. Geen enkele zzp'er met een inkomen rondom het minimumloon heeft zo'n reserve op kunnen bouwen.'

Volgens de SP schiet het voorstel zoals het er nu ligt daarmee zijn doel voorbij, namelijk het aanpakken van armoede onder zzp'ers. Van Kent: 'Het is goed dat er naar een oplossing wordt gezocht, maar laten we vooral door blijven zoeken want dit voorstel is dat nog zeker niet.'


 

Blijf op de hoogte!

Ja, ik wil op de hoogte blijven van belangrijk nieuws en acties van de SP en Lilian Marijnissen.

Betrokken SP'ers