nieuws

Nooduitkering voor creatieve sector bittere noodzaak

Peter Kwint

SP-Kamerlid Peter Kwint stelt voor om – ten minste tijdelijk – de oude bijstandsregeling voor kunstenaars en mensen in de creatieve sector te herstellen. Op deze manier wordt volgens hem een kaalslag in de cultuur voorkomen. 'Bovendien zitten mensen nu in acute nood. Ze moeten wel hun huur en boodschappen betalen, maar ze krijgen geen cent binnen aan opdrachten. Een beetje steun nu voorkomt gigantische problemen. Onze cultuursector verdient dit.'

Kwint wijst naar de regeling werk en inkomsten kunstenaars (WWIK) zoals die in het verleden bestond. Met die regeling was er nog wel de gelegenheid om bij te verdienen en werd aan het einde van het jaar verrekend hoeveel iemand verdiend had. 'Het mooie hieraan is dat je een einde maakt aan de acute onzekerheid waarin makers nu zitten. Mensen vrezen in deze sector massaal voor het voortbestaan van hun werk en voor hun carriere. Als we nu niet ingrijpen dan brengt de politiek de cultuur nog meer schade toe dan de afgelopen jaren al gebeurd is. Daarom moet het kabinet nu een soortgelijke regeling optuigen.'


 

Blijf op de hoogte!

Ja, ik wil op de hoogte blijven van belangrijk nieuws en acties van de SP en Lilian Marijnissen.

Betrokken SP'ers