Toeslagenaffaire: in gesprek met Renske Leijten

Renske Leijten

In december liet staatssecretaris Menno Snel weten dat hij opstapte. Er was geen vertrouwen meer van zowel ouders als de Tweede Kamer dat hij de problemen met de kinderopvangtoeslag echt zou oplossen. Minister Hoekstra van financiën is nu tijdelijk verantwoordelijk voor de toeslagenaffaire totdat er twee nieuwe staatssecretarissen zijn gevonden. Afgelopen maandag zijn zo'n 300 ouders in gesprek gegaan met minister Hoekstra, minister-president Rutte en medewerkers van de Belastingdienst. Ook vond er een debat in de Tweede Kamer plaats over de plannen van minister Hoekstra voor reorganisatie van de Belastingdienst. Hoog tijd om in gesprek te gaan met SP-Kamerlid Renske Leijten om te horen wat zij hiervan vindt en om te horen wat er uit het debat is gekomen.

Er zijn nu excuses gemaakt en er zijn maatregelen aangekondigd om de Belastingdienst snel op te knippen in 3 delen. Is daarmee een oplossing geboden?

De minister-president en de minister van Financiën hebben in een bijeenkomst hun excuses aangeboden aan de slachtoffers van de Belastingdienst, maar wat is dit waard als ze met lege handen staan? Duizenden, zo niet tienduizenden gedupeerden hebben nog steeds te maken met de gevolgen van een systeem dat hen tot fraudeur bestempelde zonder dat zij zich konden verweren. De dag na die bijeenkomst bood ik ruim 1400 meldingen van gedupeerden aan het kabinet aan. Dit zijn mensen die hun huis verloren, zijn gaan scheiden of die ernstige psychische en lichamelijke aandoeningen hebben gekregen door alle stress, omdat ze zo veel aanmaningen kregen van de Belastingdienst. Besef je dat al deze mensen dus ook jonge kinderen hadden!

Ondanks dat keer op keer is aangetoond hoe groot de problemen zijn, hoe onrechtvaardig deze mensen zijn behandeld en hoe erg de praktijken van de Afdeling Toeslagen van de Belastingdienst, is het antwoord van de regering dat gewacht moet worden op een uitspraak van de Commissie Donner. En er komt er wéér een reorganisatie van de Belastingdienst. De gedupeerden worden nog steeds bestookt met deurwaarders en krijgen geen toeslagen terwijl die toeslagen vaak meer dan de helft van hun inkomen zijn.

Wat zal er bij de Belastingdienst moeten gebeuren?

Het is tijd dat er schoon schip wordt gemaakt. Gedupeerde ouders moeten gecompenseerd worden, ook voor de schade die zij hebben ondervonden van het handelen van de Belastingdienst en er mag niet meer altijd tegengestribbeld worden door de juristen van de Belastingdienst. Daarnaast moet het toeslagenstelsel veranderen. Kinderopvang moet fors goedkoper of gratis, en je inkomen moet voldoende zijn om je huur van te betalen. Voordat we met een reorganisatie beginnen zal er eerst echt goed onderzoek gedaan moeten worden. Dat moet wat de SP betreft via een parlementaire enquête. Dan kunnen we de onderste steen boven krijgen door gegevens op te eisen die we nu nog steeds niet krijgen. Ook kunnen we dan mensen onder ede horen.

Komt er een reorganisatie? Dan moet vooral geluisterd worden naar de mensen die het werk doen binnen de Belastingdienst, als inspecteur, deurwaarder of aan de Belastingtelefoon. Zij zien en weten waar het mis gaat, maar zij worden al jaren niet gehoord door de top van de Belastingdienst. Al komen er 10 nieuwe hoge bestuurders en staatssecretarissen, als zij niet naar de werkvloer luisteren en die serieus gaan nemen, sneuvelen die nieuwe toplui ook binnen de kortste keren!

En de ambtenaren die bij de top van de Belastingdienst werkten? Krijgen die nu een nieuwe hoge functie ergens anders of worden die ook aangepakt?

De hoogste ambtenaren die er een potje van hebben gemaakt krijgen ondertussen gewoon een nieuw baantje zodat ze in de luwte hun naam kunnen zuiveren, maar er wordt nog steeds niet geluisterd naar de mensen die bij de Belastingdienst het werk uitvoeren en al jaren roepen dat het fout gaat. Hoge ambtenaren die er een zooitje van maken mogen niet zomaar weggepromoveerd of –gerouleerd worden en moeten net als iedereen op hun functioneren worden beoordeeld. De baantjescarrousel moet stoppen. Ambtenaren die bewust de wet aan hun laars hebben gelapt moeten strafrechtelijk vervolgd worden.

Maar ja, daarmee zijn de ouders ook nog niet geholpen.

Het allerbelangrijkste is nu dat deze nachtmerrie van duizenden ouders stopt. Rutte en Hoekstra kunnen er nu al voor zorgen dat de Belastingdienst deze ouders niet meer achterna zit. Ze kunnen zelfs al een voorschot geven op de terugbetaling van de duizenden euro's die deze ouders onterecht terug moeten betalen. Alles moet gedaan worden om deze ouders én hun kinderen direct uit de brand te helpen. Aan tranen hebben deze ouders niks, er moet gehandeld worden.


 

Blijf op de hoogte!

Ja, ik wil op de hoogte blijven van belangrijk nieuws en acties van de SP en Lilian Marijnissen.

Betrokken SP'ers