nieuws

Stop de Wooncrisis

Nederland zit in een wooncrisis. En die komt niet uit de lucht vallen. Politici kozen ervoor om wonen over te laten aan de markt en besloten ook nog eens hard te bezuinigingen. De gevolgen zijn verstrekkend en veel mensen hebben hiermee te maken. De huren zijn te hoog, de wachtlijsten te lang en een betaalbaar huis kopen is voor velen onmogelijk.

We willen daarom veel meer betaalbare huizen bouwen, de macht van beleggers inperken en de extra belasting voor corporaties en dus huurders (de verhuurderheffing) afschaffen. Tegelijkertijd wordt er verwacht dat mensen hun huis energiezuiniger maken. Iedereen moet dat op eigen houtje regelen en zelf betalen. Heb je het geld niet? Dan sluit je maar een lening af, zegt het kabinet.

Wooncrisis aanpakken én klimaatdoelen halen: collectieve zonnepanelen

Wij hebben een beter voorstel: pak de wooncrisis aan en zorg tegelijk dat je we de klimaatdoelen halen. Niet alleen door nieuwe, betaalbare energiezuinige woningen te bouwen. Maar ook door bestaande woningen te verbeteren en ervoor te zorgen dat mensen niet meer ziek hoeven te worden van hun eigen huis. Pak woningen met schimmel en achterstallig onderhoud aan. En: laat de overheid zonnepanelen leggen op daken die daarvoor geschikt zijn.

Op 95 procent van de daken in Nederland die daar geschikt voor zouden zijn, liggen nu namelijk nog geen zonnepanelen. Terwijl uit onderzoek blijkt dat 40 tot 50 procent van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte op daken kan worden opgewekt. De regering wil het zelfs onaantrekkelijker maken om zonnepalen te nemen. Wij pleiten voor het tegenovergestelde. Laat de overheid zonnepanelen leggen op zoveel mogelijk daken. Deze zonnepanelen worden betaald door en beheerd door de overheid of door een publieke energiemaatschappij.

Op die manier geven we mensen, in plaats van de markt zeggenschap over onze energie. Nederland bungelt onderaan de lijst van duurzame energie-opwekking. En we zien dat protesten tegen grote windmolens aan de horizon ook snel toenemen. Met dit plan zijn we in staat snel meer duurzame energie op te wekken, zonder dat we het open landschap vol hoeven te zetten met windmolens en biomassacentrales. Ook zorgen deze collectieve zonnepanelen voor werkgelegenheid, een lagere energierekening voor mensen en het sneller dichtdraaien van de gaskraan.

Hoe gaan we dat betalen? De overheid moet hier fors in gaan investeren. En dat kan! Er wordt nu door de regering voor 11,4 miljard aan subsidies gereserveerd voor biomassa. Laten we daar direct mee stoppen. Een deel van dat geld kan geïnvesteerd worden in collectieve zonnepanelen voor iedereen.

Deze wooncrisis komt niet uit de lucht vallen. Laten we daarom vandaag beginnen met het maken van andere keuzes en investeren in onze huisvesting.


 

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers