nieuws

Conferentie over wooncrisis

Nederland zit in een wooncrisis. Politici maakten van wonen een markt en besloten hard te bezuinigen. De gevolgen raken grote groepen in de samenleving hard. De huren zijn te hoog, de wachtlijsten te lang en kopen is vaak onmogelijk. Het kan en moet anders. Daarom organiseerde de SP de conferentie Stop de Wooncrisis, et voorbeelden uit Liverpool en Berlijn waar buurten het systeem versloegen. Wat ze daar kunnen, kunnen wij ook!

‘Nederland zit in een diepe wooncrisis. En dat raakt heel veel mensen hard. Voor steeds meer mensen is een goed en betaalbaar huis niet vanzelfsprekend. Tegelijk wordt een hele kleine groep ontzettend rijk. En dat is geen natuurramp, maar het gevolg van decennia van foute politieke keuzes,’ zegt SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen.

De SP maakt andere keuzes. Wij willen dat er genoeg betaalbare woningen zijn de markt wordt teruggedrongen. De overheid moet het voortouw nemen, want de markt lost dit niet op. En de SP wil de wooncrisis samen met de klimaatcrisis aanpakken door nieuwe betaalbare energiezuinige woningen te bouwen en door bestaande woningen te verbeteren. En: Laat de overheid op zoveel mogelijk daken zonnepanelen leggen. Het is een investering voor ons allemaal. Lees meer over de voorstellen van de SP.

Kijk naar de inspirerende verhalen van de sprekers op conferentie:

  • Lilian Marijnissen, fractievoorzitter SP Tweede Kamer
  • Anthony Engi-Meacock, architect bij Assemble uit Liverpool
  • Nasra Elliott, bewoner, bestuurslid CLT uit Liverpool
  • Jochem Visser, Die Linke uit Berlijn
  • Thomas McGath, Deutsche Wohnen & Co Enteignen uit Berlijn
  • Michel Huisman architect en kunstenaar over Maankwartier in Heerlen.
  • Donald Pols, directeur Milieudefensie
  • Paulus Jansen, directeur Woonbond
  • Huurders in actie in hun eigen buurt: Azza Heles uit Groningen, Menno Janssen uit Rotterdan, Ronald Jansen uit Arnhem, Richard Kuiper uit Zutphen, en Miranda Hagen uit Gouda

 

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers