Vakbond Leraren in Actie wint Rooie Reus-prijs 2019

Rooi Reus Leraren in actie
Peter Althuizen nam de prijs in ontvangst namens Leraren in Actie.

Leraren in Actie is de winnaar van de Rooie Reus-prijs 2019. Dat werd zaterdag bekend gemaakt op het landelijke congres van de SP. Leraren in Actie is een kleine, strijdbare alternatieve vakbond voor en door leraren, die al jarenlang ijvert voor beter onderwijs en betere salarissen in het voortgezet en primair onderwijs. Als luis in de pels van de grote onderwijsbonden draagt Leraren in Actie bij aan het groeiend verzet van leraren tegen het tekortschietende onderwijsbeleid van opeenvolgende regeringen.

De jury roemde het lef van Leraren in Actie bij het nomineren van de vakbond voor de Rooie Reus-prijs: ‘Mede dankzij de onverzettelijkheid van Leraren in Actie draaiden de grote onderwijsbonden hun steun aan het onderwijsakkoord terug en riepen alsnog, met Leraren in Actie, op tot deelname aan de lerarenstaking op 6 november. Daardoor kwamen in het hele land tienduizenden leraren in actie. Voor het lef om door te zetten op momenten dan anderen lijken af te haken, verdient Leraren in Actie een grote pluim en onze nominatie voor de Rooie Reus-prijs 2019.’

De Rooie Reus-prijs, een initiatief van de SP en wordt sinds 1996 toegekend als blijk van grote waardering en respect voor een persoon of organisatie die zich op opmerkelijke en gedurfde wijze inzet voor de samenleving, voor behoud van solidariteit en tegen maatschappelijk onrecht in Nederland en daarbuiten.

Leraren in actie mag zich plaatsen in het rijtje van eerdere winnaars zoals de onderzoeksjournalisten Stella Braam en Chris de Stoop, gezondheidswinkel ‘De witte jas’, klokkenluider Fred Spijkers, het VPRO-radioprogramma Argos, Antoinette Hertsenberg van het consumenten-tv-programma Radar en de Groninger Bodembeweging.

De afgelopen maanden kon iedereen stemmen op 3 genomineerden voor de Rooie Reus-prijs. Dat waren naast Leraren in Actie ook platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money en de beweging voor klimaatactie Earth Strike.

De Rooie Reus-prijs is vernoemd naar de legendarische actievoerder Dirk de Vroome. Dirk de Vroome maakte in de tweede helft van de 20ste eeuw, met name in Zuid-Nederland, furore als ‘Rooie Reus’. Die aanduiding verwees naar de rode toga die De Vroome droeg als hij, als zelf-opgeleid jurist,  het in de rechtszaal opnam voor slachtoffers van groot en klein maatschappelijk onrecht. Ook buiten de rechtszaal deed de Rooie Reus veelvuldig en verrassend van zich spreken als hij vond dat hij stelling diende te nemen tegen achterstelling en onderwaardering, of tegen bureaucratie en machtsmisbruik. Voor velen was de Rooie Reus een stoer symbool van durf en onverzettelijkheid en velen deden – met resultaat – een beroep op zijn ondersteuning om weerwoord te bieden aan maatschappelijk onrecht.