nieuws

Gelijke kansen voor alle vrouwen

Vandaag heeft de SP ingestemd met een vrouwenquotum in de Raad van Commissarissen van beursgenoteerde bedrijven. De SP vindt het belangrijk om kansengelijkheid voor vrouwen in de bestuurskamer te bevorderen, maar zeker ook voor alle andere vrouwen die kunnen en willen werken.

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen: 'Naast onze steun voor het vrouwenquotum hebben we ook een eigen voorstel gedaan dat door een meerderheid van de Tweede Kamer wordt gesteund. Het is goed dat er werk wordt gemaakt van meer vrouwen op hoge posities. Maar minstens zo belangrijk is het vergroten van de kansengelijkheid voor al die vrouwen op de werkvloer: het winkelpersoneel, de schoonmaaksters en onze zorgverleners.'

Het aangenomen voorstel van de SP stelt dat de regering een plan moet maken om gelijke kansen voor alle vrouwen te realiseren. Hierin moeten zaken als goede en toegankelijke kinderopvang, een toereikend ouderschapsverlof en meer zekere banen van een fatsoenlijke omvang betrokken worden.

Lilian Marijnissen: 'De tijd van wachten tot er vanzelf meer gelijkheid komt tussen man en vrouw is wat mij betreft voorbij. Een vrouwenquotum voor hoge functies is een belangrijke stap, maar is slechts het begin. De SP zal zich de komende tijd blijven inzetten voor gelijke kansen voor vrouwen op alle plekken. Het is te gek voor woorden dat in 2019 vrouwen voor hetzelfde werk bijvoorbeeld nog steeds minder verdienen dan mannen.'

Betrokken SP'ers