nieuws

Verhoog het minimumloon

Uit nieuw onderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau SEOR, gelieerd aan de Erasmus Universiteit, blijkt dat een verhoging van het minimumloon veel oplevert. ‘De lonen blijven nog steeds achter bij de groei van de economie en de enorme stijging van de winsten. De SP stelt daarom voor om het minimumloon te verhogen, te beginnen met tien procent. En nu blijkt uit nieuw onderzoek dat dat heel positief uitpakt.’ zegt Lilian Marijnissen, fractievoorzitter van de SP.

Een verhoging van het minimumloon zorgt er niet alleen voor dat werkende mensen gemakkelijker hun rekeningen kunnen betalen, het onderzoek wijst uit dat het ook een stuwend effect kan hebben op meer lonen in Nederland en dat er flinke inverdieneffecten zijn, bij een verhoging van tien procent al ruim 1,5 miljard euro. Daarnaast leidt het tot een hogere consumptie, wat goed is voor onze economie.  
 
SP-leider Lilian Marijnissen: ‘Dit onderzoek laat zien dat een hoger minimumloon in allerlei opzichten positief is. De koopkracht neemt toe, om te beginnen voor de laagste inkomens. Daarnaast zullen meer lonen stijgen als het minimum omhoog gaat. Dat wordt hoog tijd na veertig jaar waarin de lonen nauwelijks zijn gestegen. Het is tijd voor een nieuwe economie, waarin iedereen zijn eerlijke deel krijgt. Een hoger minimumloon is niet alleen rechtvaardig, het is ook haalbaar en betaalbaar.’

Betrokken SP'ers