nieuws

Succes SP in strijd tegen foute financiële dienstverleners

Michiel van Nispen

Een voorstel van de SP, samen met de VVD, om foute financiële dienstverleners stevig aan te pakken is dinsdag in de Tweede Kamer aangenomen. Om criminaliteit tegen te gaan moet je criminelen raken waar het hen pijn doet: in hun portemonnee. Misdaad mag niet lonen. Een groot probleem is dat de overheid nu geen zicht heeft op de geldstromen van criminelen. SP-Kamerlid Michiel van Nispen: 'De SP vindt dat beheerders van brievenbusmaatschappijen, maar ook foute banken, notarissen en belastingadviseurs die het witwassen van crimineel geld faciliteren, stevig moeten worden aangepakt. De SP heeft daarom bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid een motie ingediend die de regering opdraagt de poortwachters van het financiële stelsel stevig te gaan controleren en vergunningen direct in te trekken van bedrijven en personen die zich willens en wetens en structureel niet aan de anti-witwaswetten houden.'

Banken, verzekeraars, notarissen, makelaars, trustkantoren en belastingadviseurs voeren hun taak als ‘poortwachters’ van het financiële systeem niet goed genoeg uit. Zij zouden hun cliënten moeten screenen en ongebruikelijke transacties moeten melden, maar dat gebeurt nu lang niet goed genoeg. Van Nispen: 'Criminelen hebben hierdoor vrij spel. Hun crimineel verkregen vermogen kunnen zij fluitend verplaatsen buiten elk toezicht om. Daardoor is Nederland inmiddels een paradijs geworden voor de georganiseerde criminaliteit.'


 

Blijf op de hoogte!

Ja, ik wil op de hoogte blijven van belangrijk nieuws en acties van de SP en Lilian Marijnissen.

Betrokken SP'ers