nieuws

Succes: Sociaal advocaten krijgen meer geld van kabinet

Michiel van Nispen

Na acties, een groot onderzoek van de SP en een aankondigde staking van sociaal advocaten is minister Dekker eindelijk gedwongen om meer geld voor de sociale advocatuur beschikbaar te stellen. Nu krijgen de advocaten een veel te lage vergoeding waardoor het werk hen onmogelijk wordt gemaakt. Met als onvermijdelijk gevolg dat mensen met een laag inkomen niet meer bij een advocaat terecht kunnen. Klassenjustitie dus. SP-Kamerlid Michiel van Nispen: ‘Actie voeren helpt. De sociaal advocaten hebben dit, met de steun van de SP, afgedwongen. Dit is een eerste stap naar een redelijke vergoeding. Dekker komt nu tegemoet aan de minimale eis van de advocaten, maar als we klassenjustitie in Nederland willen voorkomen is er meer nodig.’

Uit een onderzoek van de SP onder 1200 van de 7000 sociaal advocaten in Nederland bleek eerder dat 7 op de 10 advocaten overweegt te stoppen. Minister Dekker kreeg zelfs een schamele 2,8 als rapportcijfer van de advocaten en de helft zag klassenjustitie ontstaan in ons land. ‘Dekker heeft dit niet gedaan omdat hij zo’n goede minister voor Rechtsbecherming is, maar omdat hij niet anders kon. Willen we echt voorkomen dat onrecht blijft bestaan omdat mensen hun recht niet meer kunnen halen, dan is er meer nodig. De SP gaat zich daar vol voor inzetten, want klassenjustitie in een land als Nederland? Onbestaanbaar!’


 

Blijf op de hoogte!

Ja, ik wil op de hoogte blijven van belangrijk nieuws en acties van de SP en Lilian Marijnissen.

Betrokken SP'ers