nieuws

Stop colportage energiebedrijven

Sandra Beckerman

Energiebedrijven verkopen steeds vaker energiecontracten langs de deur. Niet zelden worden consumenten misleid met hoge kortingen en cadeaus, maar gaan ze in de praktijk juist meer betalen. Nu telefonische verkoop van energiecontracten wordt verboden dreigt deur-aan-deur verkoop toe te nemen. De SP wil dit stoppen en dient daarom volgende week in de Tweede Kamer een motie in.

SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman: 'Consumenten worden de dupe van de wanpraktijken van energiebedrijven. De politiek doet veel te weinig om consumenten te beschermen. In Engeland is colportage aan de deur op veel plekken inmiddels verboden. Ik denk dat we dat in Nederland ook moeten doen.'

Tijdens het debat over de begroting van Economische Zaken en Klimaat dient de SP daarom een voorstel in. Al eerder kreeg Beckerman steun voor een voorstel om beter toezicht te houden op energiebedrijven en consumenten beter te beschermen tegen faillissementen, maar Beckerman wil verder gaan: 'Steeds meer Nederlanders kunnen hun energierekening niet meer betalen. Dat komt doordat de overheid de belastingen op gas en stroom steeds verder verhoogd. Energiebedrijven spelen hierop in door mensen een lagere rekening te beloven maar ze in praktijk verder in problemen te brengen. We moeten de energierekening voor huishoudens verlagen en de markt minder macht geven.'

Betrokken SP'ers