nieuws

Stikstofplannen kabinet duren veel te lang

bouw

Vandaag presenteerde het kabinet zijn plannen om de stikstof- en PFAS-problemen aan te pakken. 'De SP vindt het heel erg belangrijk dat de woningbouw zo snel mogelijk weer op gang komt. De maatregelen die het kabinet vandaag presenteert om de bouw op korte termijn weer vlot te trekken hadden net zo goed drie maanden geleden genomen kunnen worden. Door geruzie in de coalitie hebben we enorm veel tijd verloren,' zegt SP-Tweede Kamerlid Frank Futselaar.

'Maar als de enige manier om nu woningbouw mogelijk te maken is door komende tijd een snelheidsverlaging door te voeren, dan is dat voor nu een noodzakelijke maatregel.'

Er wordt ook gesproken over een andere invulling van natuurgebieden. Futselaar: 'Wat de SP betreft geldt: handen af van onze natuur. Wij gaan geen natuurgebieden schrappen of aanpassen alleen om de VVD een beter gevoel over het stikstofpakket te geven.'

Voor de SP is nu vooral belangrijk dat er ook maatregelen voor de langere termijn worden genomen. Dat kan alleen door het versterken en uitbreiden van natuurgebieden en het inkrimpen van de veestapel. De maatregelen die het kabinet hiervoor tot nu toe heeft genomen zijn ontoereikend.

Meer weten over wat de SP wil? Lees: Nederland moet van het slot af.

Betrokken SP'ers