nieuws

SP wil sociale werkvoorziening nieuwe stijl

'Het sluiten van de sociale werkvoorziening was een grove fout. Mensen met een arbeidsbeperking zitten massaal thuis. Wij willen dat de sociale werkvoorziening terugkomt, in nieuwe stijl. Daarmee krijgen mensen met een arbeidsbeperking recht op werk in een sociale werkvoorziening. Met een wet garanderen we een landelijk dekkend netwerk van SW-bedrijven.', aldus SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Hij gaat een initiatiefwet indienen voor een sociale werkvoorziening nieuwe stijl, ook bekend als sociaal ontwikkelbedrijven.

De SP wil mensen met een arbeidsbeperking het recht geven op een passende baan en begeleiding naar werk. De kern is dat mensen zich in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen. Indien gewenst, kunnen zij gedetacheerd worden bij een regulier bedrijf, maar zij kunnen ook altijd terugvallen op een baan bij het sociaal ontwikkelbedrijf.

 Van Dijk: 'Het was oliedom om de sociale werkvoorziening te sluiten, een besluit van Jetta Klijnsma in het kabinet Rutte II. Een goed stelsel van sociale werkvoorzieningen is een kwestie van beschaving. Dat is afgelopen week bevestigd door onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Daaruit blijkt dat de Participatiewet mislukt is.'
 
'Nu hebben we nog een goede infrastructuur van SW-bedrijven. Die dreigt echter te verdwijnen door verdere bezuinigingen. Kijk bijvoorbeeld naar het goedlopende SW-bedrijf Soweco in Almelo dat met sluiting wordt bedreigd. De SER heeft hier al voor gewaarschuwd, daarom is nu actie nodig. Het draagvlak groeit met de dag want steeds meer partijen zien in dat de SW nooit gesloten had mogen worden. Naast vakbonden en werkgevers zien we groeiende steun vanuit de Tweede Kamer.' besluit van Dijk.
 


 

Blijf op de hoogte van de SP en Lilian Marijnissen. Vul uw mailadres in om u te abonneren op onze nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte!

Ja, ik wil op de hoogte blijven van belangrijk nieuws en acties van de SP en Lilian Marijnissen.

Betrokken SP'ers