nieuws

Nederland moet van het slot af

bouw

De stikstofcrisis, de bouwcrisis, de wooncrisis. Deze crises zijn het gevolg van een overheid die jarenlang heeft weggekeken voor de steeds groter wordende problemen. Nederland heeft zich jarenlang niet gehouden aan haar eigen normen, terwijl ondertussen stikstof steeds grotere problemen veroorzaakte voor de gezondheid en het milieu. Nu heeft de rechter het kabinet teruggefloten en liggen allerlei vergunningen stil. Daarvan zijn bouwbedrijven, werknemers en mensen die een huis zoeken de dupe.

Het kabinet lijkt ondertussen verder te gaan met niets doen. Het kabinet doet niets om onze natuurgebieden te versterken, maar ook niets om de bouw weer op gang te brengen. Dat is wat de SP betreft onacceptabel.

Dit kan ook anders. We kunnen Nederland van het slot halen. Wij stellen daarom de volgende dingen voor:

  • Tijdelijke vergunningen voor bouwprojecten die gaan over belangrijke infrastructuur (bijvoorbeeld dijken) en woningbouw, zodat een groot deel van de bouw direct weer verder kan.
  • Het onmiddellijk versterken en uitbreiden van natuurgebieden en uitkopen van grootste stikstofuitstoters bij natuurgebieden. Hierdoor versterken we natuurgebieden en creëren we weer stikstofruimte.
  • Als we meer ruimte hebben kunnen we weer komen tot een permanente oplossing, zodat projecten die weinig stikstof produceren weer door kunnen gaan.

Net als stikstof is PFAS een serieus probleem waar de regering veel te lang heeft weggekeken. Door jarenlange lozingen van chemische PFAS-stoffen zitten deze nu op veel plekken in Nederland in de bodem en in het water. Belangrijk is nu dat het RIVM snel met een nieuwe norm komt, dat er meer mogelijkheden voor testen komen en dat voorkomen wordt dat bedrijven schadelijke stoffen blijven lozen. Dan pakken we het probleem aan bij de bron, bij de vervuilende bedrijven dus.

De bouw betaalt een prijs voor het wegkijken van de overheid, jaar na jaar. Wat de SP betreft gaan we nu eindelijk problemen aanpakken.

 


 

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!