Naar een Nationaal Bomenplan

Frank Futselaar

17 miljoen bomen erbij, een voor elke Nederlander. Dat is wat SP en GroenLinks voorstellen in een initatiefnota voor een Nationaal Bomenplan in de Tweede Kamer. In totaal 100.000 hectare willen beide partijen aan bos bijplanten.

Dit betekent onder andere het versterken van bestaande natuurgebieden, ook in het kader van de stikstofcrisis, het planten van meer bomen langs wegen en dijken, en het vergroenen van onze dorpen en steden, zodat ze leefbaarder en koeler worden. Ook moet de bosregeling voor boeren terugkomen, zodat zij met subsidie bomen kunnen aanplanten op hun land.

SP-Kamerlid Frank Futselaar: 'Het gaat al jaren slecht met de natuur in Nederland. Door slim bossen te planten kunnen we verschillende problemen tegelijk aanpakken: de achteruitgang van biodiversiteit, klimaat, stikstof. Bovendien maken we onze steden en dorpen zo leefbaarder.'

Het Nationaal Bomenplan is niet alleen van belang voor herstel van natuur, maar kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem. 100.000 hectare bos kan in 2030 2,4 megaton CO2 opslaan, en dat loopt op tot 4 megaton in 2050. Dit is veel meer dan de 0,4 megaton die uit bosaanleg moet komen in het klimaatakkoord.

Het Nationaal Bomenplan wordt onder andere ondersteund door de Stichting Nationale Boomfeestdag.

Het is tijd voor rechtvaardigheid! Ben je nog geen vriend voor rechtvaardigheid? Sluit je dan nu aan!

Ik sluit me aan

Betrokken SP'ers