nieuws

Volg het geld, raak criminelen waar het hen pijn doet

Michiel van Nispen

Nederland gaat meer en meer gebukt onder vormen van georganiseerde criminaliteit. Een belangrijke reden voor het bestaan van deze criminaliteit is dat er heel veel geld mee te verdienen is. De SP vindt dat misdaad nooit mag lonen. Toch lukt het de regering vooralsnog onvoldoende om misdaadgeld af te pakken.

SP-Kamerlid Michiel van Nispen heeft daarom de regering opgedragen om actiever in te zetten op het volgen van criminele geldstromen en te onderzoeken wat de rol is van banken, accountants en notarissen bij het witwassen en doorsluizen van crimineel geld. Van Nispen: 'Ik ben heel blij dat een meerderheid van de Kamer mijn oproep aan de regering heeft gesteund. Als we willen dat misdaad stopt, dan moeten we de geldstromen beter gaan volgen en misdaadgeld echt veel beter gaan afpakken dan we nu doen. Volg het geld en raak de criminelen waar het hen pijn doet.'

Criminelen maken voor het witwassen en doorsluizen van hun geld vermoedelijk ook gebruik van de 'bovenwereld'. Van Nispen: 'Het vermoeden is dat criminelen gebruik maken van de diensten van bankiers, notarissen, accountants en andere financiĆ«le dienstverleners om hun geld wit te wassen of door te sluizen naar tropische landen hier ver vandaan, maar nog nooit is de rol van die dienstverleners echt goed onderzocht. Doordat mijn motie is aangenomen door een meerderheid van de Kamer moet de regering dit nu echt gaan onderzoeken.'

Het volgen van criminele geldstromen is te lang bijzaak geweest voor de politie. De SP heeft goede hoop dat hier nu een wezenlijke, structurele verandering in komt en dat we daardoor nu echt de strijd aan kunnen gaan met de georganiseerde criminaliteit.

 

Het is tijd voor rechtvaardigheid! Ben je nog geen vriend voor rechtvaardigheid? Sluit je dan nu aan!

Ik sluit me aan

Betrokken SP'ers