nieuws

Mensen hebben recht op zorgtoeslag

Maarten Hijink

Honderdduizenden mensen vragen nu geen toeslag aan, vaak omdat ze bang zijn dat ze het jaar erop veel terug moeten betalen. De SP wil dat de zorgtoeslag automatisch wordt uitgekeerd aan iedereen die daar op basis van zijn inkomen recht op heeft. ‘De Belastingdienst rekent mensen op de euro af als er teveel zorgtoeslag is ontvangen. Dan moet het omgekeerde ook kunnen. Wie geen toeslag heeft aangevraagd maar er wel recht op had, moet dit bedrag alsnog overgemaakt krijgen,’ stelt SP-Kamerlid Maarten Hijink.

Honderdduizenden Nederlanders vragen hun zorgtoeslag niet aan, zo bleek uit recent onderzoek van website Independer. Circa 14 procent van de toeslaggerechtigden laat de zorgtoeslag liggen, een cijfer dat overeenkomst met eerdere cijfers. Hijink: ‘Dat gaat in totaal om honderd miljoen euro die niet terecht komt bij de mensen die dit geld goed kunnen gebruiken. De Belastingdienst weet precies wie dit zijn, dus waarom krijgen zij dit geld niet gewoon alsnog overgemaakt? Ze hebben er toch recht op?’

Verschillende groepen mensen lopen op dit moment de zorgtoeslag mis. Jongeren, waaronder studenten, weten niet altijd dat ze recht hebben op de zorgtoeslag. Ook zijn er ouderen die vrezen dat zij teveel toeslag krijgen en flink moeten terugbetalen. Hijink: ‘Je kunt deze groepen tegemoet komen als je een automatische controle op het recht op zorgtoeslag invoert. De zorgkosten drukken zwaar op het budget van miljoenen Nederlanders. Het is onacceptabel dat geld dat bedoeld is om deze mensen te ondersteunen op de plank blijft liggen.’

Ik word vriend van rechtvaardigheid!

Betrokken SP'ers