nieuws

SP wil noodplan voor 15 duizend extra plekken in verpleeghuizen

Maarten Hijink

SP-Kamerlid Maarten Hijink wil dat minister Hugo de Jonge nog dit jaar 15 duizend extra plaatsen regelt in de verpleeghuizen. Door de lange wachtlijsten en tekorten wachten duizenden mensen op een plek terwijl het eigenlijk thuis niet meer gaat. ‘Noodgedwongen wonen mensen nu thuis. Met vergevorderde dementie en grote gezondheidsproblemen.  Ze hadden de verzorgingshuizen nooit moeten sluiten, daar zien we nu de gevolgen van.’

 Volgens de SP is het onacceptabel dat duizenden mensen nu alleen thuis zitten terwijl ze eigenlijk intensieve zorg in het verpleeghuis nodig hebben. Een groot deel van de ouderen staat tot een jaar op de wachtlijst. Hijink: ‘Het gaat echt om mensen die al zware zorg nodig hebben, want zo makkelijk kom je niet meer in het verpleeghuis. Wat er dan gebeurt is dat ouderen uit hun vertrouwde omgeving worden gehaald om met spoed ergens te worden geplaatst. Zo ga je niet met ouderen om.’

De SP wil dat er veel meer kleinschalige Zorgbuurthuizen worden gebouwd. In de eigen buurt, in de vertrouwde omgeving. Hijink: ‘Minister De Jonge heeft dat plan omarmd maar hij maakt weinig haast met de uitvoering. Deze ouderen worden daarvan de dupe. Het is idioot dat het kabinet enerzijds actieplannen maakt tegen eenzaamheid, terwijl tegelijk deze ouderen zo alleen worden gelaten.’

Betrokken SP'ers