nieuws

Rechtvaardig pensioenakkoord is nodig

Het kabinet praat weer met de vakbonden over een pensioenakkoord. SP-leider Lilian Marijnissen: 'Dat is goed nieuws want de dreigende kortingen op de pensioenen moeten van tafel en het steeds maar langer doorwerken is voor veel mensen niet haalbaar. Dus de AOW-leeftijd mag niet verder stijgen. De SP wil graag een pensioenakkoord, maar is vandaag niet uitgenodigd om te komen onderhandelen omdat minister Koolmees en minister-president Rutte willen dat de AOW-leeftijd door blijft stijgen en dit als voorwaarde aan de uitkomst van het pensioenakkoord stellen. Daarmee gooien ze de deur voor steun van de SP dicht.'

Mogelijk wordt de AOW-leeftijd tijdelijk even bevroren, maar daarna zal de AOW-leeftijd verder doorstijgen. Wij hebben afgelopen tijd zij aan zij gestaan met de vakbonden en al die politieagenten, bouwvakkers, zorgmedewerkers en buschauffeurs die zeggen met 66 is het klaar. En daar hebben ze groot gelijk in!

Het afgelopen jaar hebben we samen opgetrokken met de vakbonden, GroenLinks en PvdA voor een rechtvaardig pensioen. Ons SP standpunt is helder: je moet met 65 jaar met AOW kunnen. De gezamenlijke eis werd 66 jaar. En wat ons betreft geen dag langer. Dat is voor ons een compromis, maar de AOW-leeftijd naar 66 jaar zou een stap in de goede richting kunnen betekenen. Nu is de AOW-leeftijd al 66 jaar en vier maanden en in de toekomst blijft de AOW-leeftijd stijgen.

Ook wil de SP dat de pensioenen weer meestijgen met de prijzen. Al jaren gaan de pensioenen niet omhoog, maar de kosten voor boodschappen, huur en zorg wel. En dat terwijl pensioenfondsen ongeveer 1300 miljard euro in kas hebben! Harde afspraken over andere rekenregels zijn daarvoor nodig, zodat iedereen een eerlijk pensioen kan krijgen. Daarnaast moeten ZZP'ers ook een goed pensioen op kunnen bouwen. Dit verdienen ZZP'ers en het zorgt er ook voor dat het ZZP-schap geen schijnconstructie wordt waarin mensen gedwongen aan de slag moeten omdat ze dan voor werkgevers goedkoper zijn.

Betrokken SP'ers