nieuws

Marijnissen: 'Voor een rechtvaardig pensioen is meer nodig'

Lilian Marijnissen

Het kabinet, werkgevers en vakbonden hebben een principeakkoord gesloten over onze pensioenen. Afgelopen maand hebben tienduizenden mensen gestaakt en lag het openbaar vervoer in het hele land plat. SP-leider Lilian Marijnissen: 'De wens van al deze mensen was helder: 66 jaar en geen dag langer. Nu ligt er een principeakkoord waarin de AOW-leeftijd toch verder door blijft stijgen. Over vijf jaar moeten we nog steeds allemaal doorwerken tot 67 jaar en daarna tot nog later. En de bouwvakker, agent, chauffeur, zorgmedewerker en al die anderen die actie hebben gevoerd, hebben nog steeds te maken met een boete op eerder stoppen met werken.'

Volgens Marijnissen voldoet het akkoord aan de Haagse werkelijkheid, maar zorgt deze deal niet voor een rechtvaardig pensioen. 'Steeds langer doorwerken is voor veel mensen niet haalbaar dus de AOW-leeftijd mag niet verder stijgen. Wij hebben in ons verkiezingsprogramma laten zien dat AOW vanaf 65 jaar haalbaar en betaalbaar is. Ook moeten de pensioenen weer meestijgen met de prijzen. Daarnaast mag werken als zzp'er niet leiden tot een onzeker pensioen of een mogelijkheid zijn voor opdrachtgevers om te weinig te betalen. Wat moet een dakdekker van 50 jaar hier nu van denken? Hij krijgt pas AOW vanaf 68 jaar terwijl zijn lichaam dat echt niet gaat redden. En zijn inkomen is niet hoog genoeg om bijvoorbeeld 3 jaar eerder stoppen met werken te kunnen betalen.'

Marijnissen: 'Dit pensioenakkoord lijkt vooral een grote overwinning voor de werkgevers. Zij betalen lage premies en lopen niet het risico dat ze moeten bijbetalen. De risico's zijn voor werknemers en gepensioneerden: de pensioenen worden afhankelijk van de grillen van de markt. De hoogte van het pensioen dat mensen krijgen staat niet meer vast en dat zorgt voor meer onzekerheid.' 

Samen gaan we door voor een goed pensioen voor jong en oud! Doe je mee?

Ik doe mee!

Betrokken SP'ers