Kwint: Laat streekomroepen niet in de kou staan

Peter Kwint

De SP wil dat mediaminister Arie Slob ingrijpt om te voorkomen dat streekomroepen – samenwerkingen tussen lokale en regionale media – failliet gaan. SP-Kamerlid Peter Kwint: ‘Succesvolle samenwerkingen dreigen nu failliet te gaan, terwijl de minister juist zegt te willen investeren in media. Dan is dit het moment om te laten zien wat die woorden waard zijn. Zeker met alle nieuwe taken die gemeenten erbij hebben gekregen is een kritische waakhond van de lokale politiek onmisbaar voor onze democratie.’

Donderdag debatteert de Kamer op verzoek van de SP over de toekomst van streekomroepen. Dit naar aanleiding van het dreigende faillissement van enkele van deze omroepen, zoals 1Twente. Kwint: ‘Maar het probleem gaat verder dan dat. Overal in het land proberen omroepen de eindjes aan elkaar te knopen. En de minister verwijst alleen maar naar gemeenten, die op allerlei posten zoals jeugdzorg nu al miljoenen tekort komen.’

Slob zegt na de zomer met een plan te komen, maar dit zal voor menige omroep te laat zijn. ‘Dan is het gewoon oliedom om nu goeie initiatieven te laten verdwijnen om die eventueel na de zomer weer opnieuw te moeten oprichten. Kapitaalvernietiging is het, en slecht voor de controle op de lokale democratie. Daarom moet het kabinet nu ingrijpen.’

Betrokken SP'ers