‘Gevangenen vrij spel door personeelstekort bajessen’

Michiel van Nispen

Gebrek aan personeel leidt tot minimale controles van cellen en gevangenen. Hierdoor dreigen gevangenen vrij spel te krijgen, er wordt veel te weinig gecontroleerd op verboden spullen zoals drugs en telefoons. Dit blijkt uit een rondvraag onder gevangenispersoneel van SP-Kamerlid Michiel van Nispen. Van Nispen eist dat minister Dekker actie onderneemt.

Het bezit van verboden spullen is een groot probleem in gevangenissen. Volgens VVD-minister Dekker wordt er alles aan gedaan om drugs en telefoons buiten te houden. Maar gevangenismedewerkers zeggen nauwelijks toe te komen aan grondige celinspecties, die nodig zijn om drugs en telefoons te vinden. ‘Wij komen bijna nooit aan specifieke celcontroles toe. Eigenlijk zou je dagelijks een aantal cellen grondig moeten controleren. Maar door onderbezetting en drukte komen we daar niet aan toe. Er is gewoonweg te weinig personeel om dit goed te kunnen doen’, aldus een inrichtingswerker. ‘Er wordt gerookt in de keukens, gehandeld in drugs. Je kunt ze hier nauwelijks op betrappen vanwege personeelstekort’, zegt een ander. Ook het meerpersoonscelgebruik wordt vaak genoemd als reden waardoor nauwelijks nog gecontroleerd kan worden.

Van Nispen vindt dit onacceptabel: ‘Het gebruik van drugs en mobiele telefoons is ronduit gevaarlijk, het zorgt voor onveiligheid binnen en buiten de bajessen. Hier moet dus echt tegen opgetreden worden. Ook omdat een gevangenisstraf een straf is, als gevangenen vrij spel hebben is hier natuurlijk geen sprake van.’ Het stoort Van Nispen vooral dat opeenvolgende VVD-ministers steeds ferme woorden spraken dat dit aangepakt zou worden. ‘Hier komt dus nauwelijks iets van terecht. Het personeel voelt zich in de steek gelaten. Ze krijgen de wind van voren als er beelden verschijnen van ‘feestende gedetineerden’ maar ze hebben nauwelijks mogelijkheden om hier tegen op te treden en te controleren. Daar is het personeel boos over en dat snap ik heel goed.’

Volgens Van Nispen moet Dekker orde op zaken stellen. ‘Praat met het personeel en je merkt wat hen dwars zit en wat zij nodig hebben: Meer tijd en meer collega’s om hun belangrijke werk goed te doen. Voor hun eigen veiligheid. Maar ook voor de veiligheid van de hele samenleving. Aan alleen mooie woorden hebben we niks.’

Betrokken SP'ers