nieuws

Leijten: EU-onderhandelaar Brexit moet vertrekken

Het hele proces rond de Brexit is een politieke wanvertoning geworden. Dat zei SP-Kamerlid Renske Leijten woensdag bij een debat in de Tweede Kamer over een uitstel van de Brexit. Ze juicht toe dat er eindelijk langer uitstel aan de Britten zal worden gegeven, om mogelijk te maken dat er in Groot-Brittannië een plan wordt gemaakt dat wél een meerderheid heeft. Leijten: 'Tot nu toe is er een politiek pokerspel gespeeld, en grote panieksfeer gecreëerd. Wat telkens onvermeld wordt gelaten is dat de opstelling van de Europese Unie ook heeft bijgedragen aan de huidige patstelling.'

Leijten wijst op de afgedwongen strategie om eerst te onderhandelen over het uit elkaar gaan van de EU en het Verenigd Koninkrijk en daarna pas te spreken over hoe er in toekomst handel kan worden gedreven: 'De strategie van de EU was: we straffen ze eerst voordat ze weten hoe hun toekomst eruit ziet. We zien bij iedere EU-top opnieuw de Franse president Macron publiekelijk uithalen naar de Britten over de Brexit. Hij heeft letterlijk gebriest dat de Britten toch niet moeten denken dat ze er zonder kleerscheuren vanaf zullen komen. En bij het verlenen van uitstel zien we opnieuw dat de onderhandelaar van de Europese landen vast blijft houden aan het weggestemde akkoord dat er nog ligt.'

In november werd er een eerste deal gesloten tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Deze deal werd vervolgens meermaals weggestemd in het Britse parlement. De eisen van de EU-onderhandelaar in deze deal zijn onverteerbaar voor de Britse volksvertegenwoordigers. Leijten ziet geen enkele beweging aan de kant van de EU en wil daarom dat de onderhandelaar die namens de Europese Unie spreekt vervangen gaat worden als er opnieuw onderhandeld gaat worden. 'Het is immers ook zijn deal die nu meerdere malen is weggestemd. Nu zegt deze onderhandelaar dat welk uitstel van de Brexit er ook zal komen dat de weggestemde deal niet van tafel mag. Het lijkt wel of de EU een gevangenis is waar een land niet uit mag stappen en dat is niet wat de EU mag zijn als het aan de SP ligt.'

Betrokken SP'ers