nieuws

Van Nispen over rapport moord Anne Faber: waarom stond veiligheid niet voorop?

Michiel van Nispen

Uit onafhankelijke onderzoeken blijkt dat de overheid grote fouten heeft gemaakt in het toekennen van vrijheden aan de veroordeelde verkrachter Michael P., waarna hij Anne Faber heeft kunnen vermoorden. SP-Kamerlid Michiel van Nispen: ‘Dit is de nachtmerrie van iedere ouder. Dat er zulke grote fouten zijn gemaakt is ongelofelijk pijnlijk en moeilijk te verteren. Dit had nooit mogen gebeuren. Onbegrijpelijk dat een verkrachter zo snel al zo veel vrijheden kreeg zonder inschatting van de risico's. De veiligheid van de samenleving is niet voorop gesteld.’

Jarenlange bezuinigingen in de publieke sector hebben geleid tot personeelstekorten en onveilige situaties in de klinieken. Van Nispen wil dan ook van verantwoordelijk minister Dekker weten in hoeverre de bezuinigingen hebben bijgedragen aan deze tragedie: ‘We weten al jaren dat er een personeelstekort is, maar daarover horen we de minister niet in zijn reactie op de rapporten. Ook daar zal minister Dekker zich over moeten verantwoorden.'

Betrokken SP'ers