nieuws

SP wil dat loopmedicijn vergoed wordt

SP-Tweede Kamerlid en oud-huisarts Henk van Gerven zal bij het komende debat over geneesmiddelen voorstellen om het medicijn Fampyra weer voor vergoeding in aanmerking te laten komen. Fampyra wordt ook wel het loopmedicijn genoemd omdat het MS-patiënten helpt om beter te bewegen Henk van Gerven: 'Circa 2.000 MS-patiënten hebben baat bij dit middel. Vanaf 1 januari moeten de patiënten Fampyra zelf betalen. Dat is een kostenpost van 150 euro per vier weken. Dat is onrechtvaardig en voor velen niet op te brengen.'

Voor een groep MS-patiënten betekent Fampyra een duidelijke verbetering van de kwaliteit van leven. En vele patiënten geven aan het middel echt nodig te hebben. Van Gerven pleit voor hernieuwd onderzoek naar de werking van het middel en Fampyra voorlopig weer op te nemen in de basisverzekering. Fampyra wordt niet meer vergoed door de zorgverzekeraars omdat het Zorginstituut de werkzaamheid van het middel onvoldoende bewezen acht. In tegenstelling tot de ervaringen van de behandelende neurologen die de werking wel bewezen zien, bijvoorbeeld om te kunnen lopen.

Henk van Gerven: 'Ik ga de minister vragen opnieuw onderzoek te laten doen naar de werkzaamheid van Fampyra. De neurologen zijn hier een groot voorstander van. En zo lang dit nieuwe onderzoek loopt, dienen de patiënten voor vergoeding in aanmerking te komen. Patiënten verdienen het voordeel van de twijfel.'

Betrokken SP'ers