nieuws

Ernst Coppejans wint Paul Peters Prijs

De tweede Paul Peters Prijs is gewonnen door Ernst Coppejans. Hij maakte met het prijswinnende Sold een serie anonieme portretten van slachtoffers van mensenhandel, gefotografeerd in de opvang in Nederland waar ze tijdelijk veiligheid en een thuis vonden. Vorig jaar won Selma van der Bijl de allereerste Paul Peters Prijs. De Paul Peters Prijs maakt onderdeel uit van de prestigieuze Zilveren Camera.

Coppejans werkte ruim twee jaar aan de serie portretten. 'De portretten zijn een samenwerking tussen mij en de geportretteerde. We deelden ideeën en werkten samen aan een portret dat hun kracht laat zien en dat hen niet als slachtoffer afbeeldt. Dat zij het slachtoffer zijn van deze vreselijke misdaad is niet wat hen definieert. Dit zijn mensen zoals jij en ik. Mensen die iets verschrikkelijks hebben meegemaakt en een beter leven verdienen.'

In de Tribune, het partijblad van de SP, verschijnt in maart een reportage over de tweede winnaar van de Paul Peters Prijs.

Paul Peters Prijs

De Paul Peters Prijs is de prijs voor sociale fotografie, vernoemd naar de legendarische SP'er Paul Peters die in 2017 overleed. Peters (Oss, 1955) behoorde samen met Jules Iding en Jan Marijnissen tot de SP'ers van het eerste uur. Hij was vooral de doener, en organisator van tal van acties en evenementen. Ook was hij de huisfotograaf van de SP. Een van zijn motto's was: 'Ik loop niet voorop met een megafoon en een spandoek. Ik zorg liever dat die megafoon het doet.'

De winnaars van de Paul Peters Prijs winnen niet alleen een cheque van 2.500 euro, maar ook een foto-opdracht. Selma van der Bijl maakte de serie Tijd voor Rechtvaardigheid over mensen die voor de allereerste keer in hun leven in opstand kwamen voor goede woningen, een veilige straat en een mooie buurt.

Selma van der Bijl
© Selma van der Bijl

De Paul Peters Prijs is onderdeel van het Kunst- en Cultuurcollectief van de SP. Het XXIIIe Congres van de SP besloot tot de vorming van een Kunst- en Cultuurcollectief dat jaarlijks uiteenlopende initiatieven op het gebied van kunst, theater, fotografie en muziek organiseert.